Odlomak

Uvod

Svima je poznato da frustracije i konflikti najčešće izazivaju stresove, ljutnju i strahove, obično se smatraju kao nešto negativno i nešto što treba izbjegavati ako je moguće. Dakle uvijek se naglašava ta negativna strana frustracije, ali postoji takođe i njena pozitivna strana. Na nama je da samo promijenimo način doživljavanja frustracije, ne kao nečeg negativnog što nam se događa već da na frustraciju gledamo kao na priliku da iz nje naučimo nešto novo.
Naime, suočavajući se sa teškoćama, osoba razvija svoje sposobnosti, uči se koncentraciji pažnje i energije na problem koji treba riješiti. Osim toga, uči se izdržljivosti i istrajnosti da se problemi do kraja razriješavaju. Možda ovdje najbolje i stoji izreka da se ” ne samo na muci poznaju junaci”, već da se oni na muci i stvaraju. Važno je znati da sam napor i trud ne moraju uvijek dovesti do uspjeha, pa je nekad potrebno promijeniti sam način u pristupu problemu ili promijeniti sredstva kojima nastojimo riješiti problem i doći do cilja. Na primjer, možemo ponovo sagledati cijelu situaciju (koja je dovela do frustracije) na nov način i shvatiti gdje smo prvi put pogriješili.
Isto tako je važno da sami sebi postavimo realne ciljeve i imamo dovoljno strpljenja da napredujemo korak po korak. Takođe ako nam je neki cilj teško ostvarljiv, potrebno ga je zamijeniti lakše ostvarljivim čime ćemo zadovoljiti svoje motive i steći samopouzdanje.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Psihologija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese