Odlomak

Uvod
Opština Kučevo nalazi se u severoistočnom delu Srbije i netočnom delu Podunavskog regiona, sa prostiranjem od 21°29 do 21°57 istočno od Griniča, odnosno 44° 19 do 44°37 severne geografske širine.
Kučevo je ekonomski i kulturni centar opštine, nalazi ce y srednjem toku Peka nasamom ulazu u Kaonsku klisuru. Dolina Peka je osnovni pravac komuniciranja, te su ova naselja saobraćajno oslonjena na magistralni put Beograd-Požarevac-Majdanpek, koji prati rečni tok. Od ovog pravca odvaja se pravac regionalnog puta Petrovac-Kučevo-Golubac.
Paralelno sa tokom Peka i trasom magistralnog puta, izgrađena je železnička pruga(Beograd-Bor-Niš-Beograd) čime je teritorija opštine Kučevo uključena u jedinstven sistem železnica. Opština se graniči sa susednim opštinama: Golubac, Veliko Gradište, Malo Crniće, Petrovac, i Žagubica iz regiona Podunavlja i opštinom Majdanpek na istoku. Teritoriju opštine čine: deo Braničeva, oblast niskog podbrđa bogatog žitom i Zvižd planinska oblast, koju karakterišu šume, stoka i rudno bogatstvo. Opština Kučevo prostore se na površini oko 721km2 i ima 24.839 stanovnika i to 18.639 stalno nastanjenih i 6200 stanovnika u inostranstvu. Po svojoj prostornoj veličini ona je jedna od manjih opština u Srbiji. Prosečna gustina naseljenosti je oko 20 stanovnika po 1ha. Prostorni plan opštine Kučevo obuhvata teritoriju opštine Kučevo, koja se prostire na 721 km2 , ima 26 naselja, 29 katastarskih opština i 22 registrovane mesne zajednice.

Geografski položaj

Opština Kučevo se nalazi u jugoistočnom delu Braničevskog okruga i zahvata krajnje obronke Homoljskih planina sa postepenim prelaskom u Stišku dolinu.
Teritoriju opštine Kučevo presecaju dve značajne saobraćajnice: magistralni put M-24 put Beograd – Požarevac – Majdanpek – Zaječar i železnička pruga Beograd -Požarevac – Majdanpek – Prahovo pristanište.
Udaljenost od autoputa E-75 Beograd-Niš je 70 km. Opština Kučevo je odlično povezana saobraćajnicama (regionalni putevi) sa opštinama Veliko Gradište I Golubac kroz koje protiče reka Dunav(rečni koridor – 7)
Regionalnim i prostornim planom Podunavsko-Braničevskog okruga je predviđena izgradnja polu autoputa, u punom profilu, bez zaustavnih traka Požarevac-Kučevo-Prahovo.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Geografija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari