Odlomak

Hranu koju je čovek izabrao za svoju ishranu nazivamo namirnicama, i one mogu biti biljnog i životinjskog porekla. Sve namirnice su sagrađene od hranljivih materija, odnosno nutrijenata, koje obuhvataju belančevine, ugljene hidrate, masti, vitamine, mineralne materije i vodu. Ovih sastojaka, kao i drugih (organskih jedinjenja) u namirnicama ima u različitim iznosima, i zato se one razlikuju po svom kvalitetu i po senzornim osobinama.
Značaj hranljivih materija je različit, tj. svaka je na svoj način značajna komponenta ishrane, a sve u zavisnosti od potreba koje čovek ima tokom svog života.
Belančevine i masti su materije koje su od velikog značaja za osnovu ćelije, dok ugljeni hidrati i masti služe kao pokriće energetskih potreba organizma. I ostali sastojci koji se nalaze u namirnicama su takođe značajni, oni imaju mnogobrojne uloge, a među kojim je najznačajnija zaštitna. Ovde se posebno misli na mineralne materije, vitamine i vodu.
Prema poreklu namirnice se mogu podeliti na biljne i životinjske. Namirnice biljnog porekla su žita, gljive, voće i povrće, dok u namirnice životinjskog porekla spadaju jaja, mleko, meso i riba.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Agronomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari