Odlomak

Hronologija događaja za Jun 1914. godine

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević prisustvao je u 10 časova pre podne svečanom osvećenju kamena temeljca za novu crkvu na Dorćolu. Sofijaski listovi saopstavaju da je vojni ministar naredio da se sve pogranične straže znatno pojačaju kako bi se suzbili upadi srpskih četa koje su već pokušale da prodru u Bugarsku na izvesnim graničnim tačkama. Stav Srbije je da su to glupe izmisljotine i da se tu krije nesto drugo i da je ovo i suvise glup način da se zatre trag onome što se radi.
Kriza u Grčko Turskim odnosima oko spora oko pitanja o Egejskim ostrvima, jer Turska ne pristaje da se to pitanje reši na način na koji je Evropa preložila, već traže direktne dogovore sa Grčkom. Da bi Grčku ucenili da pristane na njihove uslove, pocinju turski pregovori o otkupu ratnih brodova kojima bi pojačali svoju slabu flotu i dovlače trupe na maloazijsku obalu. U isto vreme nastaju gonjenje grka u Turskoj i nad Grcima se vrši nasilje.Grčki odgovor posle neuspelih pokušaja da dodje do rešenja za to pitanje je bio da zatvori sve svoje crkve u Turskoj, ali to nije pomoglo, gonjenje Grka je nastavljeno. Sve ovo je toliko pogoršalo odnose da se u Atini i Carigradu preduzimaju mere kakave se preduzimaju samo pred objavu rata. Situacija je teška i ako velike sile ne preduzmu potrebne korake kod Porte, može doći do teškoća koje neće ići u prilog mira na Balkanu. Sporazum izmađu naše i Grčke vlade o međusobnom izvozu i uvozu stoke u pogodnije klimatske uslove radi popaše i zimovanja. Studije austrijskog generalštaba koji putuje pod upravom Konrada od Hecendorfa u Bosnu radi studija za odbijanje kombinovanog crnogorskog i srpskog napada na Bosnu i Hercegovinu, Dalmaciju i Ugarsku, za slučaj istovremenog napada od Rusije na Galiciju. Pustena u sabraćaj nova pruga Prahovo-Vražogrnac.

 
02.06.
Veliki izvoz svinja u kontigenuzo od oko 100000 komada u Autro-Ugarsku. U nezvaničnim krugovima veruje se da ce Austro-Ugarska dopustiti uvoz svinja i preko kontigenta, mada to odobrenje jos zvanilno nije dato, posto se očekuje da se kontigent potpuno iscrpe. Grčke crkve.Bugari ne daju otete crkve. Na poslednjoj ministarskoj sednici odlučeno je da se ne vrati Grcima ni jedna od crkva koje su im vladine rulje otele. Ministarstvu spoljnih poslova i prosvete je stavljeno u dužnost da pronadju dokumente i dokaze da su te crkve i zemljište, na kojima su podignute, bile bugarska svojina pa su ih kasnije Grci prigrabili. Dolazak Ruskog cara Nikole u Konstancu i susret sa Rumuskim kraljem Karolom. Vršen je pregled trupa koje su odavale počast, kasnije je službeni svet otišao u sabornu crkvu, posle koje je usledio doručak u paviljonu kraljice Jelisavete posle kog su usledila odlikovanja.
Rat na pomolu, jer situacija u odnosima Grčke i Turske vrlo je kritičan i svakog časa može da dovede do objave rata. Grčka vlada izvestila je našu vladu o kritičnosti situacije i izložila šta se mora preduzeti, ako turci ne obustave neprijateljsko i izazivačko držanje. Mi sa Grčkom imamo ugovor o savezu i vojnu konvenciju, kojima se tačno predviđa šta saveznici moraju preduzeti, ako neko od njih bude napadnut ili ugrožen. Prema tome Srbija bi morala da preduzme izvesne vojne mere, ako Grčka bude dovedena u položaj koji ugovor o savezu predviđa. Taj slučaj još nije nastupio, ali situacija je ipak vrlo kritična.Turska pojačava svoju flotu i trupe, dok Grčka nota treži da se u najkrećem mogućem roku prestane sa gonjenjem Grka, inača grčka vlada skida odgovornost za posledice. Porta još nije odgovorila na ovu notu.

 

 

03.06
Može li biti rata? Po stavovoma Grčke njihovi odnosi prem Turskoj ulaze u onaj stadijum u kojem nisšta ne više ne pomažu diplomatske note i saveti velikih slia. Zategnutost odnosa je dostigla vrhunac i svakog časa može pući onaj slabi končić koji je prošle godine novembru nazvan mirom između Grčke i Turske. Turci hoće posto poto da zadrže maloazijska ostrva koja su o odlukama velikih slia pripala Grcima. Ako Turci napadnu sa flotom, nece imati velike šanse za uspeh, jer je Grčka flota jača i sposbnija i na tom polju Grci bi mogli da se pobede, ali komplikuje se situacija ako Turci prošire front i uvedu svoje suvozemne trupe dublje u teritoruju i to preko Bugarske Trakije. Ako bi se to desilo, narušio bi se Bukureški mir i poremetili stabilno stanje na Balkanu, tako da je realniji sukob flota bez većeg udela savezničkih trupa.
Napad na Drač. Pobunjenici Arnauti napali su Drač. Samo pomisao da se napadne varoš govori da se pobunjenici osecaju dovoljno jakim da izvedu svoj plan. Na samom početku su imali uspeha, jos nisu usli u varoš, ali su ubili pukovnika Tompsona, a to je veli gubitak za kneza. Postojale su tvrdnje da knez pobegao, dok drugi smaraju da je to laž i da ce knez uspeti da se izbori sa ustanicima.
Još jedna laž? Bečka štampa ponovo iznosi laži protiv nas i to na temu kako je stvoren ustanak u Albaniji i ko ga podržava i uvek se navodi kako je Srbija umešala ruke u albanske stvari i kako je njen uticaj učinio svoje. Čak se tvrdi da ceo pokret stvoren u Srbiji i da je Srbija učinila i nešto više tj. da je Srbija naoružavala pobunjenike protv kneza, prebacivala oružje na Albansku stranu i radavala ga Arnautima. Razume se da je sve ovo laž i ovo je način da Austija opravda sebe i svoje prisustvo i okrivi Srbiju. Štrajk brodara. Jutros je Srpskom Brodarskom Društvu otpoceo štrajk. Svo osoblje napustilo je posao i brodovi, koji su jutros trebalo poći na svoje redovne linije morali su ostati gde su se zatekli. Uzroci štrajka su poznati, bedna plata od koje je nemoguće živeti i zato su se odlučili za opšti štrajk.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ostalo

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari