Proizvodnja biljaka u zaštićenom prostoru
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Seminarski radovi, Skripte, Agronomija
Objavio fraki 11. jun 2014. Prijavi dokument
Integralna proizvodnja i zaštita,biološke mere zaštite biljaka od korova,bolesti i štetočina
OSNOVE ORGANSKE PROIZVODNJE
Organska proizvodnja kao deo ekološkog, održivog razvoja obuhvata proizvodnju hrane i namirnica (primarna poljoprivreda, prerada do distribucije) ali i neke druge proizvode biljnog i životinjskog porekla (tkanine, koža). Na osnovu bazicnih standarda, ona se zasniva na primeni principa agroekologije. To je zakonski regulisana proizvodnja i ukljucuje kontrolu i sertifikaciju proizvodnje i proizvoda.
Za naše uslove je znacajno da se u ekološki nenarušenim sredinama razvija organska proizvodnja, specificna za razlicite regione. Organska proizvodnja je sistem koji proistice iz bazicnih standarda formulisanih u okviru IFOAM (International Federation of Organic Agriculture Movements, osnovana 1972. god). Na tim principima zasnivaju se dokumenta EU (Direktiva 2092/91, revidirana 1999), Codex Allimentarius iz 2001. (FAO/WHO), kao i naša zakonska regulativa (Savezni zakon o organskoj proizvodnji, 30. juni 2000. god) i odgovarajuci pravilnici (11. septembar 2002. god) a u toku su dopune i izmene.
IFOAM je u bazicnim smernicama za organsku poljoprivredu i preradu istakao glavne ciljeve (na kojima su gradjeni svi postupci i standardi) a to je i u našoj zakonskoj regulativi:
Proizvodnja hrane visoke hranljive vrednosti u dovoljnim kolicinama. Visok kvalitet uz bezbednost hrane po ljudsko zdravlje je osnovna postavka i zahtev savremenog potrošaca. Specificne agrotehnicke mere u organskoj proizvodnji stvaraju uslove da biljke u optimalnim proizvodnim uslovima sintetišu i nagomilavaju, za vrstu i sortu karakteristicne materije. Ovi proizvodi, posebno povrce, voce i aromaticne vrste, imaju prirodan miris, ukus, cesto intenzivniju boju i veci sadržaj šecera, vitamina C i karotinoida a manji je sadržaj štetnog NO3.
Organski proizvodi se mogu u toku berbe, transporta, pranja i distribucije zagaditi mikroorganizmima (bolesti prljavih ruku) najcešce od ljudi i od neispravne vode. Zato se i u organskoj proizvodnji moraju sprovoditi osnovne sanitarne mere.
Proizvodnja je u skladu sa biološkim principima. U organskoj proizvodnji radi se u skladu sa prirodom sa zadatkom da se podsticu i intenziviraju biološki ciklusi unutar proizvodnog sistema (biotopa), ukljucujuci mikroorganizme, zemljišnu floru i faunu, biljke i životinje.
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Objavio AleksaJocicc 13. mart 2024.
Objavio MilaSibul 25. novembar 2023.
Objavio vesna2412 04. februar 2025.
Objavio vesna2412 04. februar 2025.
Objavio vesna2412 04. februar 2025.
Objavio Amelahaf 04. februar 2025.
Objavio sanndricak 04. februar 2025.
Objavio vesna2412 04. februar 2025.
Komentari
You must be logged in to post a comment.