Odlomak

Investicioni plan za pružanje ugostiteljskih i smeštajnih usluga u turizmu

Uvod
Ovaj Investicioni plan opisuje aktivnosti i planiranja koja su neophodna  prilikom investicionog ulaganja u posao za prižanje ugostiteljskih i smeštajnih usluga u turističkom mestu Banja Vrujci. Tačnije, ovaj plan određuje da li je, koliko i na koji rok isplativo ulagati u ugostiteljsko-turističku delatnost koja je sezonskog karaktera.
Zašto se odlučujemo baš za ovu delatnost?
Nije jednostavno pronaći povoljan kreditni aranžman ili obezbediti garanciju koja bi omogućila veliko ulaganje u početku bilo kog poslovnog poduhvata. U ovom konkretnom slučaju, ulaganja ne bi bila velika s’obzirom da je porodica osnivača radnje dobila u nasledstvo zgradu od 320 m2 (legalizovanu, sa svim dozvolama) i dodatne zgrade-sadržaje (letnjikovac, zidane peći-furune, mala ostava). Ova zgrada je bila vikendica za odmor porodice, te je neophodno prostorno preurediti objekat kako bi zadovoljio standarde za pružanje usluga smeštaja, ishrane i drugih pratećih usluga turistima. Naravno, kako bismo bili konkurentni na tržištu i izdvojili se, važno je osmisliti i neku atrakciju koja bi dodatno privukla goste.

Izvršni rezime

Ovaj Investicioni plan predstavlja planiranje i poslovanje (prvih pet godina) ugostiteljsko turističkog objekta sa smeštajnim kapacitetima i drugim sadržajima. Predviđeno je zapošljavanje dva radnika i vlasnika. Inicijalno ulaganje delom snosi vlasnik, a jedan deo sredstava pozajmljuje od Fonda za razvoj RS.
Svrha i opis  investiranja

Svrha ovog investicionog poduhvata je da se  stambeni prostor preuredi u  poslovni i da se otvori preduzetnička radnja ugostiteljske delatnosti koja će na tržištu biti konkurentna. Takođe, od izuzetnog je značaja da se pronađe način kako bi bili „drugačiji“ i prepoznatljivi u odnosu na konkurenciju, posebno iz razloga što je firma nova, nema tradiciju i stalne goste. Prevashodni cilj jeste da poslovanje bude isplativo odnosno da se uložena sredstva povrate u optimalnom roku.
Investicioni plan osnivanja firme Restoran sa konačištem Kozeljac, Banja Vrujci, podrazumeva trošenje sredstava u sledeće:

  •     korekcije u planskim dokumentima objekta (dozvole za preuređenje, nacrti)
  •     manje građevinske radove (izbijanje zidova, dozidu, zidanje pregradnih zidova, izbijanje vrata i prozora, molerske radove, vodoinstalaterske radove, elektroinstalacija, stolarski radovi, keramičarski radovi )
  •     opremanje kuhinje, restorana i apartmana (rashladni uređaj, stolovi, stolice, kreveti, dušeci, televizori, klima uređaji, bojleri, ormani)
  •     drugi neophodni inventar (posteljine, jastuci, pokrivači, peškiri, posuđe, escajg, čaše, šolje, stolnjaci)
  •     ukrasi (dvorišni mobilijar i ukrasne biljke, slike, vaze)
  •     troškovi registracije firme (registracija u APR-u, otvaranje računa, fiskalizacija, kategorizacija smeštaja, sanitarne dozvole)
  •     radna snaga (dva radnika stalno zaposlena, najmanje dva sezonski  tj. na određeno vreme)
  •     marketing (internet prezentacija, oglasi, izrada flajera i panoa)
  •     potrošna roba (higijenska sredstva, namirnice za ishranu, kancelarijski pribor)

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari