Proizvodnja biljaka u zaštićenom prostoru
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Skripte, Zaštita životne sredine
Objavio izuzetnanagrada 08. jun 2021. Prijavi dokument
1. Uvod
Kisela kiša je padavina koja je zagađena sumpornim i azotnim oksidima, amonijakom i drugim hemijskim sastojcima.
Ljudsko delovanje prouzrokovalo je neravnotežu u meri gasova u atmosferi što je uzrok kiša sa sniženom pH vrednošću koje nazivamo kiselim kišama. PH vrednost normalne kiše iznosi otprilike 5.5, dok vrednost kisele kiše iznosi u proseku 4-4.5., to je otprilike 40 puta veća količina kiselina u odnosu na običnu kišu.
Pojava koju posmatramo zove se kiselo taloženje i javlja se u dva oblika:
• suvom
• mokrom
Suvo taloženje čini otprilike polovinu taloženja koje dolazi na Zemlju, a odnosi se na kisele gasove i čestice u vazduhu koje vetar raznosi na sve što nas okružuje. Taj suvi talog najčešće ispere kiša i on završi u zemlji ili vodi.
Mokro taloženje je ono koje je već poznato kao kisela kiša i ima veliki učinak na biljni i životinjski svet. Neki od faktora su:
• kiselina vode
• hemijski sastav tla
• vrsta biljnog i životinjskog sveta
Ispitivanja pokazuju da ugljeni (najčešće CO, COn), azotni (najčešće NO, NOn) i sumporni (najčešće SO, SOn) oksidi u hemijskim reakcijama sa vodom iz atmosfere stvaraju ugljenu, azotnu i najopasniju sumpornu kiselinu, a one snose najveću odgovornost za kiselost kiše, snega ili magle.
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Objavio nejra.16 27. mart 2024.
Objavio bojana.petr 27. mart 2024.
Objavio Makimikihaos 25. mart 2024.
Objavio Norma Jean 04. mart 2024.
Objavio Teodora4321 19. februar 2024.
Komentari
You must be logged in to post a comment.