Odlomak

Biljke i biljni proizvodi su sveprisutni u našem svakodnevnom životu, bilo u kućama, u baštama, na radnim mestima ili u prirodi.

Mnoge biljke mogu u određenim uslovima ispoljiti određeno dejstvo na čoveka. Ovo važi takođe i za lekovite biljke i njihovo dobro poznavanje smatra se važnim poljem istraživanja. Biljke su veoma složen sklop prirodnih jedinjenja i svako od njih ima određenu i to veoma važnu ulogu. Svako od njih ima drugačiju funkciju, raznolike uticaje na okolinu, ali se mogu nači u različitim količinama u određenom delu biljke. Tako se pojedina sintetišu u listu, neka u korenu i slično. Takođe delovanje može biti uslovljeno i fazom razvoja biljke. Zbog svih pomenutih različitosti neophodno je dobro poznavati biljke najpre po izgledu, zatim i stepen njihove otrovnosti, simptome koje izazivaju kod ljudi i slično.

Nepovoljni uticaj biljaka na čoveka, deli biljke na tri grupe:

  • Biljke koje svojim polenom deluju tako što izazivaju alergije.
  • Biljke koje otrovnim jedinjenjima mogu ispoljiti otrovno celovanje na čoveka koji ih je uneo u organizam
  • Biljke koje izaziva dermatoze onda kada čivek stupi u dodir sa njima (Janjić, 2020).

Alergijski kontaktni dermatitis izazvan biljkama je čest. Potencijalno alergene biljke i biljni proizvodi nalaze se u mnogim svakodnevnim okruženjima, kao što su dom, bašta, radno mesto i rekreativna okruženja. Poboljšanjem znanja o alergenim biljakama, bićemo u boljoj poziciji da identifikujemo nove alergene. Uprkos širokoj primenljivosti različitih biljnih jedinjenja u lečenju kožnih bolesti, kao i da je većina biljaka bezopasna u kontaktu sa kožom ili gutanjem, izlaganje na koži biljkama takođe može izazvati reakcije nekompatibilnosti kao što su kao kontaktni dermatitis. U ovom radu posebna pažnja biće posvećena biljkama familije Asteraceae koje su ujedno i lekovite ali i izazivaju kontaktni dermatitis.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 21 stranica
  • alergije nema
  • Školska godina: 2022
  • Skripte, Farmacija
  • Srbija,  Novi Sad,  UNIVERZITET PRIVREDNA AKADEMIJA - Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment FIMEK, u Novom Sadu  
  • ,

Više u Farmacija

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese