Odlomak

Zakonu o bezbednosti hrane (Službeni glasnik RS, 41/2009)
Član 47.
• “Subjekti u poslovanju hranom dužni su da uspostave sistem
za osiguranje bezbednosti hrane u svim fazama proizvodnje,
prerade i prometa hrane, osim na nivou primarne proizvodnje,
u svakom objektu pod njihovom kontrolom, u skladu sa
principima dobre proizvođačke i higijenske prakse i analize
opasnosti i kritičnih kontrolnih tačaka (HACCP).

Značaj uvođenja HACCP sistema za subjekte uposlovanju sa hranom
HACCP je danas u čitavom svetu postao simbol za bezbednost
hrane
• pripada grupi tzv. sistema za upravljanje, a namenjen je
isključivo za prevenciju rizika vezanih za bezbednost hrane i
svoju primenu nalazi u proizvodnji, transportu i prometu hrane
• primena HACCP predstavlja način da se predupredi pojava
opasnosti u hrani koje mogu dovesti do zdravstvenih posledica
kod konzumenta, bilo da su opasnosti biološke, hemijske ili
fizičke
• efikasnost ovakvog pristupa značajno je veća nego što je to
bilo postignuto dosadašnjom kontrolom gotovih proizvoda

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 17 stranica
  • Školska godina:
  • Skripte, Agronomija
  • ,  Beograd,  UNIVERZITET U BEOGRADU - Poljoprivredni fakultet u Zemunu  

Više u Agronomija

Više u Skripte

Komentari