Odlomak

PREDGOVOR PRVOM IZDANJU

Sve zemlje koje se nalaze u procesu tranzicije sa komandnog na tržišni ekonomski sistem, prolaze kroz jedan težak ali izazovan period svoga razvoja. U tom periodu posebno se osjeća nedostatak znanja i sposobnosti koja zahtijeva jedan novi ambijent i drugačiji način upravljanja preduzećima. Bosna i Hercegovina je tek izašla iz rata koji je desetkovao njene materijalne i ljudske resurse. Ta činjenica svakako još više otežava period tranzicije u koji smo tek zakoračili.

Nova znanja koja su neophodna za tržišni sistem privređivanja, podrazumijevaju mnogo toga, ali je oblast marketinga sigurno od izuzetnog značaja u tom kontekstu. To je osnovni razlog što se grupa autora, koji su specijalizovani za različite oblasti marketinga, odlučila da zajednički napiše knjigu. Marketing je područje nauke koje je veoma napredovalo u posljednjih nekoliko godina. To je upravo period u kojem su stanovnici Bosne i Hercegovine živjeli u fizičkoj i komunikacijskoj izolaciji. Stoga je potreba za objavljivanjem jednog savremenog
udžbenika zaista urgentna. Knjiga “Osnovi marketinga” je zamišljena kao prvo upoznavanje jednog šireg kruga čitalaca sa ovom materijom. Imajući u vidu takav cilj, autori su odlučili da način pisanja bude prije svega pristupačan svima koji nemaju prethodnih znanja iz marketinga, a ona su im neophodna. Zbog toga smo u izvjesnoj mjeri odstupili od konvencionalnog načina pisanja udžbenika. Pri tome smo mislili i na reformu visokog obrazovanja, koja će i kod nas morati uvažiti činjenicu da proces učenja postaje interaktivan. To je razlog što će čitaoci u knjizi naći mnogo konkretnih slučajeva iz prakse marketinga i mnogo stimulativnih pitanja za razmišljanje.
Kada jednu knjigu piše veći broj autora, onda to ima svojih prednosti. U ovom slučaju bilo je izuzetno važno da studenti i privrednici što prije dobiju uvodnu knjigu o marketingu na domaćem jeziku i pisanu od strane autora koji poznaju naše okruženje. Pored toga, svaki od 13 autora je specijalista za određeno područje marketinga za koju je pisao tekst. To bi trebalo da poboljša kvalitet.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Skripte

Komentari