Odlomak

UVOD
Globalizacija je na neverovatan način promenila naše živote. Sam proces globalizacije je učinio naše aktivnosti, razmišljanja i delovanja mnogo složenijim, raznovrsnijim i bogatijim i odnosu na pravne norme koje uređuju svaki aspekt naših života.
Ubrzani tehnološki i globalni razvoj, sve veća razmena dobara i usluga, veliki broj tehnoloških inovacija, sve veća privredna specijalizacija dovodi do međusobnih odnosa između privrednih i finansijskih subjekata. Iz tih međusobnih odnosa je proistekao ugovor o lizingu. Ove pojave se naročito primjećuju kod visoko razvijenih zemalja, ali se usled neprestanog ekonomskog povezivanja ove pojave javljaju i kod manje razvijenih zemalja.
Lizing je veoma važan izvor srednjoročnog i dugoročnog finansiranja, jer predstavlja ekonomski efikasno rešenje nabavke sredstava potrebnih za poslovanje preduzeća. Danas se često ugovor o lizingu pojavljuje ne samo kao oblik finansiranja u spoljno-trgovinskoj razmjeni , nego i kao sredstvo poslovne integracije između proizvođača, trgovine, finansijskih instituta i potrošača stvari.
Lizing pruža mogućnost preduzećima da medernizuju svoju opremu i samim tim postanu efikasniji i konkurentniji. Lizing je naročito pogodan za mala i srednja preduzeća, kao i nova, tek osnovana preduzeća koja često ne mogu da računaju na druge mogućnosti finansiranja. Upravo zato vlade mnogih zemalja podržavaju lizing kao važan metod podsticanja investicija. Lizing industrija je danas u svetu veoma razvijena. U mnogim zemljama se putem lizinga finansira više od četvrtine svih nabavki poslovne opreme. Samo u zemljama u razvoju se godišnje putem lizinga finansira nabavka nove opreme i vozila u vrednosti od preko 40 milijardi dolara.
1. ISTORIJAT LIZINGA
Iako može izgledati da je lizing jedan od novijih metoda finansiranja, prvi slučajevi praktične primene odigrali su se u davnoj prošlosti. Pronađeni su dokazi da su 2000 p.n.e. vavilonci primenili jednu vrstu lizinga za čamce i stoku. Jedan od prvih teoretskih opisa lizinga pronađen je u rimskim pravnim spisima. U svom savremenom obliku finansijski lizing je potekao iz SAD.
Prvu kompaniju za lizing osnovao je Henri Šofeld 1952. godine u SAD. Kompanija je osnovana sa ciljem da realizuje jednu konkretnu transakciju u domenu železničkog transporta. Navedenom transakcijom demonstrirana je ekonomska efikasnost finansijskog lizinga pa je Šofeld odlučio da nastavi poslovanje i osnuje američku lizing kompaniju United States Leasing Corp.
Razvoj finansijkog lizinga u Evropi počeo je krajem 50-tih i početkom 60-tih godina prošlog veka. Nekoliko faktora je podstaklo brz razvoj finansijskog lizinga u Severnoj Americi i zapadnoj Evropi. Tehnološki napredak stvorio je kod preduzeća potrebu da obnove sopstvena stalna sredstva, a finansijski lizing je pružio neophodni mehanizam. U isto vreme 50-tih godina prošlog veka došlo je do razvoja tržišta finansijskih usluga i značajnije ponude zajmova uz niske kamatne stope, što je poslužilo kao način obuzdavanja inflacije i cena roba.
Koncept finansijskih lizinga je 70-tih godina prošlog veka usvojen u zemljama u razvoju Azije, Južne Amerike i Afrike, a 80-te je obeležilo širenje navedenog koncepta na svetskom tržištu. Danas lizing predstavlja efikasan instrument za pribavljanje i obnavljanje stalnih sredstava kako za mala i srednja preduzeća, tako i za finansiranje milionskih dolarskih transakcija u domenu transporta ( na primer, lizing aviona).

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese