Odlomak

Značaj platnog prometa manifestuje se kroz njegovu važnu ulogu u svakoj tržišnoj privredi, kao vitalne komponente finansijske infrastrukture.
Međunarodni platni promet podrazumijeva sve oblike plaćanja van teritorije jedne zemlje, gdje se kao neposredni učesnici gotovo isključivo javljaju komercijalne banke.
Pod međunarodnim platnim prometom se podrazumijevaju sva plaćanja i naplate između domicilnih i stranih lica (bez razlike da li plaćanja vrše pravna, fizička lica ili država), odnosno procedure i postupci u vezi sa međunarodnim plaćanjima, bez obzira da li je osnov za ta plaćanja promet robe, vršenje usluga (npr. turizam, saobraćaj i špedicija, osiguranje itd), dužničko-povjerilački odnosi (davanje međunarodnih javnih ili privatnih kredita ili njihova otplata) ili nešto drugo. Sve učesnike u međunarodnom prometu možemo posmatrati kao rezidente (lica koja obavljaju ekonomsku aktivnost u zemlji) i nerezidente (lica koja obavljaju ekonomsku aktivnost van posmatrane zemlje), pa međunarodni platni promet možemo definisati i kao plaćanja i naplate između rezidenta i nerezidenta.

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 16 stranica
  • Odnosi s javnoscu -
  • Školska godina: -
  • Seminarski radovi, Skripte, Menadžment
  • Srbija,  Beograd,  UNIVERZITET UNION - Fakultet za poslovno industrijski menadžment  

Više u Menadžment

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese