Odlomak

UVOD

Cveće je od davnina privlačilo pažnju čoveka bogatstvom svojih oblika, boja I mirisa. Svojom lepotom je podsticalo njegovu maštu I na razne načine mu upotpunjavalo život. Mnoge legend su vezane za cveće. Jezik cveća nazvan je floriografija I u viktorijansko doba smatran je idealnim sredstvom komunikacije za diskretno izražavanje osećanja. Iako nema tačnih pravila, ona koja postoje razlikuju se od podneblja do podneblja, a cveće I cvetne boje dan danas nose poruke za koje vežemo posebna osećanja.Pravi ljubitelji prirode I njene lepote retko će ostati ravnodušni na lepotu kojom odiše svaki cvet. Tih nekoliko latica I prašnika priroda vešto oblikuje na bezbroj načina I time nam pruža veliko zadovoljstvo. Najbolje to znaju brojni ljubitelji cveća koji umeju da traže I proučavaju njihovu građu, boju I miris. I samo jedan cvet u vazi ili na prozorskoj dasci može ulepšati životni proctor I dati mu toplinu.

 

 

 

TAKSONOMIJA I OSNOVNE KARAKTERISTIKE VRSTE

Bogatstvo boja I oblika čini orhideju zanimljivim, neobičnim i posebnim cvetom. U drevnoj Kini orhideju su često povezivali sa plodnošću i smatralo se kako pomaže pri začeću i garantuju roditeljstvo. U Grčkoj je orhideja bila vezana za žensku populaciju, gde je jedan biljni rod orhideja(Paphilopedilum) dobio ime prema hramu boginje ljubavi Afrodite. Zbog izuzetne lepote, orhideja je dobila status egzotičnog, prefinjenog, ekstravagantnog cveta koji se povezuje sa ljubavlju, romansom i željom za intimnošću. Orhideja je cvet uspeha. Smatra se kada nekom poklanjamo cvet orhideje, time pripomažemo njegovu uspešnu karijeru.

 

 

 

Morfološke karakteristike

CVET
Cvetovi orhideja su najrazličitijih veličina, boja I mirisa. Ima cvetova koji se mogu videti samo uveličavajućim staklom do onih koji dostižu do 40 cm u prečniku. Cvet je zigomorfan. Moze biti pojedinačan ili češće u grozdastoj cvasti. Ima tri sepalsa I tri latice od kojih se jedna dosta razlikuje(tzv. Lobelium) od ostale dve I ima vaznu ulogu u oprašivanju.Ima jedan, ređe dva prašnika na čijem se vrhu nalazi poklopac koji sprečava samo oprašivanje.

 

 

KOREN
Sličan gomolju, zadebljanja nazivamo bulbe. Neke vrste stvaraju adventivno korenje.

 

 

LISTOVI
Listovi imaju paralelne vene. Struktura listova zavisi od područja na planeti na kojoj se nalaze. Vrste koje se kupaju na sunčevoj svetlosti, ili rastu na mestima koja su su veći deo godina suva, imaju delebe, gotovo kožaste listove, i na njima džepove koji izgledaju kao preliveni voskom, u cilju čuvanja vlage. Vrste koje naseljavaju tamnija područja, sa mnogo manje sunčeve svetlosti, imaju sa druge strane veoma dugačke i tanke listove.

 

 

Sortiment I primena

Nekoliko kategorija orhideja (Porodica: Orchidaceae) uspešno se uzgaja kao saksijsko cveće. Dendrobium orhideja jedna je iz ove kategorije, i sve je popularnija u cvećarstvu na internacionalnom nivou. Iako su ranije orhideje bile isključivo rezano cveće, Dendrobim orhideje sve više se uzgajaju kao saksijsko cveće za unutrašnja uređenja hotela i restorana. Uobičajeni primeri su luksuzno dekorisaniI hoteli u Las Vegasu ili umereniji dekor hotela Sent Morica. Ove orhideje mogu se naći u kancelarijama, kućama i odličan su poklon u svim prilikama. Glavna prednost orhideja ovog roda je širok spektar boja, veličina i oblika cveta, dostupnost tokom cele godine kao i dug period cvetanja od nekoliko nedelja do nekoliko meseci. Biljke se mogu nabaviti u cvetnim baštama, supermarketima, rasadnicima I cvećarama koje se bave prodajom na veliko.
Veoma je vazno primetiti da se mnoge vrste rezanog cveća uglavnom koriste za unutrašnje dekorisanje većih prostora. Međutim, nakon prve ili druge godine cvetanja dolazi do povećanja visine I samim tim koriste se I veće saksije stoga cveće nije toliko pogodno za dekorisanje kancelarija I rezidencija. Kako biljka stari, cvetanje postaje više sezonsko iako se ovo moze modifikovati upotrebom regulatora za rast.

Nekoliko osobina koje su pozeljne za uzgajanje I cvetanje saksijskih biljaka:

1. Dugotrajni cvetovi.

2. Atraktivne, reltivno kratke, uspravne ili kose drške

3. Mimimum dve drške po biljci tokom perioda cvetanja

4. Više od jedan period cvetanja

5. Uspravni pupoljci

6. Više pupoljaka

7. Zeleni, savitljivi listovi otporni na bolesti

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari