Odlomak

OK bi se mogao definisati kao vrsta profesionalnog kriminaliteta, koji karakterise postojanje cvrste I fleksibilne I hijerarhijski uspostavljene kriminalne organizacije, sa preciznom podjelom rada I uredjenim unutrasnjim odnosima, opredijeljenom za vrsenje najtezih kriminalnih djela, uz primjenu metoda podmicivanja, nasilja, radi ostvarivanja profita kao kralnjeg cilja.

POJAM ORGANIZOVANOG KRIMINALITETA
Pojam kriminaliteta I tipologija kriminalnih pojava:
Pojam potice od latinske rijeci crimen-zlocin. Najopstije definicije polaze od toga da je kriminalitet drustvena pojava vrsenja KD od strane pojedinaca.
Razlikujemo pravne, socioloske I kriminoloske definicije.
Pravne definicije ogranicavaju na to da su u pitanju pojave koje ugrozavaju drustvene vrijednosti, a koje su predvidjene kao KD..Problem pravne definicije je sto kriminalitet tretira u formalnom smislu. Prema Litreu-teska povreda zakona ili morala, zakon kaznjava, moral ne odobrava. Prema Feriju-antidrustveni cin koji koji vrijedja neko prave, a ima I uzroke.
Socioloski pristup je siri I sadrzajniji, jer ne posmatra samo djelo, vec ucinioca, drustvene uzroke, uslove I posledice kriminaliteta.To su dakle drustvene pojave kojeima se ugrozavaju osnovne drustvene vrijednosti. (Dirkem, Lagase).
Kriminoloska definicja mozemo je odrediti kao skup drustvenih pojava kojima se ugrozavaju univerzalne drustvene vrijednosti, a koje su sankcionisane krivicnim pravom. Po njima, svojstva kriminaliteta su : skup individulanih pojava, pojava koja ima drustveni karakter, negativna drustvena pojava, istorijska pojava, univerzalna pojava.

Organizovani kriminalitet kao posebni oblik delikvencije
Org.krim.se od pocetka odvija iza paravana, nevidljiv je,a prisutan, ugrozavajuci I prijeteci, pa je dolazilo do stvaranja nejasnoca I protivurecnosti o samom fenomenu ove aktivnosti.. Ima izuzetnu sposobnost da koristi povoljne uslove za infiltriranje u legalne drustvene structure I da se vjesto prilagodjava konkretnoj drustveno politickoj I ekonomskoj situaciji, ne smao unutar jedne zemlje nego I na medjunarodnom planu. Jos nema opsteprihvacene definicije pojma org.krim.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 10 stranica
  • Organizovani kriminalitet -
  • Školska godina: -
  • Skripte, Bezbednost, Pravo
  • Crna Gora,  Podgorica,  UNIVERZITET CRNE GORE - Pravni fakultet u Podgorici  

Više u Bezbednost

Više u Pravo

Više u Skripte

Komentari