Odlomak

Organska proizvodnja

Osnovni zadatak poljoprivredne proizvodnje je da obezbedi dovoljne količine hrane i sirovina
organskog porekla za postojeću ljudsku populaciju. Pravdajući se tim zadatkom, s naročitim
osvrtom na stalnu potrebu povišenja produktivnosti proizvodnje, zbog još uvek velikog broja
gladnih širom sveta u periodu posle Drugog svetskog rata počele su se razvijati poljoprivredne
tehnike zasnovane, pre svega, na veštački sintetizovanim materijama (mineralna đubriva,
pesticidi, stimulatori rasta, hormoni i sl.), teškim poljoprivrednim mašinama i velikoj zavisnosti
proizvodnje od inputa čije je poreklo van farmi na kojima se odvija proizvodnja hrane. Istina je
da su nove tehnologije doprinele da se prinosi značajno uvećaju, a po nekim saznanjima čak i
učetvorostruče. Međutim, u 2000.g. proizvedeno je žitarica dovoljno da ishrani 8 milijardi ljudi
(trenutno na našoj planeti živi oko 6 milijardi), a ipak je bilo oko 790 miliona gladnih, jer tako
“napredne” tehnologije proizvodnje, zbog veoma skupih inputa, nisu dostupne onima koji su još
uvek gladni. U isto vreme u razvijenim zemljama se pojavljuju viškovi proizvoda i
proizvođačima se plaćaju premije ukoliko odluče da ne proizvode poljoprivredne proizvode u
određenom periodu ili se gotovi proizvodi uništavaju kako ne bi došlo do pada cena proizvoda. S
druge strane, nekontrolisana primena agrohemikalija, intenzivna primena teške poljoprivredne
mehanizacije u obradi zemljišta, kao i narušavanje prirodnih procesa, doveli su do značajnog
narušavanja životne sredine.
Kao reakcija na sve izraženiju ekološku degradaciju, pogoršanje kvaliteta hrane i sve većeg
ugrožavanja zdravlja ljudske populacije, razvila se organska (alternativna, ekološka, biološka)
poljoprivreda. Ona podrazumeva da se, bez obzira na trenutne teškoće, ide u pravcu usklađivanja
razvoja sa potrebama tržišta i očuvanja životne sredine i za smanjenjem kvantiteta na račun
kvaliteta hrane, pri čemu je neophodno smanjiti upotrebu agrohemikalija, a favorizovati
poljoprivredne tehnike koje optimalno koriste prirodne resurse (recikliranje biomase i energije) i
minimiziraju proizvodnju otpadnih materija. Prema definiciji FAO (Organizacija za hranu i
poljoprivredu pri UN) i WHO (Svetske zdravstvene organizacije), organska poljopriveda
predstavlja sistem upravljanja proizvodnjom koji promoviše ozdravljenje ekosistema uključujući
biodiverzitet, biološke cikluse i naglašava korišćenje metoda koje u najvećoj meri isključuju
upotrebu inputa van farme.
Osnovni cilj organske poljoprivrede je proizvodnja hrane visokog kvaliteta (visoke nutritivne
vrednosti), razvoj održive poljoprivrede uz očuvanje ekosistema, održavanje i povećanje
plodnosti zemljišta preko uzgoja mahunarki, primene zelenišnog i stajskog đubriva ili biljaka sa
dubokim korenom u višegodišnjem plodoredu i dodavanje kompostirane ili nekompostirane
organske materije u zemljište. Podrazumeva se maksimalno korištenje obnovljivih izvora
energije, održavanje genetske raznovrsnosti agro i ekosistema i zaštite životne sredine, smanjenje
svih oblika zagađivanja koji mogu da budu posledica poljoprivredne proizvodnje kako bi se
stvorili uslovi za zadovoljenje osnovnih životnih potreba poljoprivrednih proizvođača, sticanje
odgovarajuće dobiti i zadovoljenja sopstvenim radom.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Agronomija

Više u Skripte

Komentari