Proizvodnja biljaka u zaštićenom prostoru
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Skripte, Agronomija, Poljoprivreda/Šumarstvo
Objavio ninnana 03. decembar 2014. Prijavi dokument
Organska proizvodnja
Osnovni zadatak poljoprivredne proizvodnje je da obezbedi dovoljne količine hrane i sirovina
organskog porekla za postojeću ljudsku populaciju. Pravdajući se tim zadatkom, s naročitim
osvrtom na stalnu potrebu povišenja produktivnosti proizvodnje, zbog još uvek velikog broja
gladnih širom sveta u periodu posle Drugog svetskog rata počele su se razvijati poljoprivredne
tehnike zasnovane, pre svega, na veštački sintetizovanim materijama (mineralna đubriva,
pesticidi, stimulatori rasta, hormoni i sl.), teškim poljoprivrednim mašinama i velikoj zavisnosti
proizvodnje od inputa čije je poreklo van farmi na kojima se odvija proizvodnja hrane. Istina je
da su nove tehnologije doprinele da se prinosi značajno uvećaju, a po nekim saznanjima čak i
učetvorostruče. Međutim, u 2000.g. proizvedeno je žitarica dovoljno da ishrani 8 milijardi ljudi
(trenutno na našoj planeti živi oko 6 milijardi), a ipak je bilo oko 790 miliona gladnih, jer tako
“napredne” tehnologije proizvodnje, zbog veoma skupih inputa, nisu dostupne onima koji su još
uvek gladni. U isto vreme u razvijenim zemljama se pojavljuju viškovi proizvoda i
proizvođačima se plaćaju premije ukoliko odluče da ne proizvode poljoprivredne proizvode u
određenom periodu ili se gotovi proizvodi uništavaju kako ne bi došlo do pada cena proizvoda. S
druge strane, nekontrolisana primena agrohemikalija, intenzivna primena teške poljoprivredne
mehanizacije u obradi zemljišta, kao i narušavanje prirodnih procesa, doveli su do značajnog
narušavanja životne sredine.
Kao reakcija na sve izraženiju ekološku degradaciju, pogoršanje kvaliteta hrane i sve većeg
ugrožavanja zdravlja ljudske populacije, razvila se organska (alternativna, ekološka, biološka)
poljoprivreda. Ona podrazumeva da se, bez obzira na trenutne teškoće, ide u pravcu usklađivanja
razvoja sa potrebama tržišta i očuvanja životne sredine i za smanjenjem kvantiteta na račun
kvaliteta hrane, pri čemu je neophodno smanjiti upotrebu agrohemikalija, a favorizovati
poljoprivredne tehnike koje optimalno koriste prirodne resurse (recikliranje biomase i energije) i
minimiziraju proizvodnju otpadnih materija. Prema definiciji FAO (Organizacija za hranu i
poljoprivredu pri UN) i WHO (Svetske zdravstvene organizacije), organska poljopriveda
predstavlja sistem upravljanja proizvodnjom koji promoviše ozdravljenje ekosistema uključujući
biodiverzitet, biološke cikluse i naglašava korišćenje metoda koje u najvećoj meri isključuju
upotrebu inputa van farme.
Osnovni cilj organske poljoprivrede je proizvodnja hrane visokog kvaliteta (visoke nutritivne
vrednosti), razvoj održive poljoprivrede uz očuvanje ekosistema, održavanje i povećanje
plodnosti zemljišta preko uzgoja mahunarki, primene zelenišnog i stajskog đubriva ili biljaka sa
dubokim korenom u višegodišnjem plodoredu i dodavanje kompostirane ili nekompostirane
organske materije u zemljište. Podrazumeva se maksimalno korištenje obnovljivih izvora
energije, održavanje genetske raznovrsnosti agro i ekosistema i zaštite životne sredine, smanjenje
svih oblika zagađivanja koji mogu da budu posledica poljoprivredne proizvodnje kako bi se
stvorili uslovi za zadovoljenje osnovnih životnih potreba poljoprivrednih proizvođača, sticanje
odgovarajuće dobiti i zadovoljenja sopstvenim radom.
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Objavio AleksaJocicc 13. mart 2024.
Objavio MilaSibul 25. novembar 2023.
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Objavio nejra.16 27. mart 2024.
Objavio bojana.petr 27. mart 2024.
Komentari
You must be logged in to post a comment.