Odlomak

Over clocking
To je metoda pomoću koje se povećavaju brzine nekih računalnih komponenti, veće od onih koje je specificirao proizvođač. Naravno, takva metoda ima i svoje negativne strane, poput smanjene pouzdanosti i stabilnosti računala.
Overclocking uglavnom prakticiraju PC entuzijasti s ciljem postizanja što većih performansi na svojim računalima. Neki to rade tako da kupe jeftinije računalo, overclockiraju ga i postignu performanse bolje od nekog mnogo skupljeg računala. Međutim, cijena prikladnog sustava za hlađenje, a često i cijena računalnih komponenti prikladnih za overclocking rezultira skupinom korisnika kojima je overclockiranje njihovih računala hobi ili neka vrsta ‘sporta’.
Mnogi će entuzijasti kupiti najskuplje komponente u ponudi i onda ih overclockirati radi postizanja još većih performansi. Danas su najbrža PC računala na tržištu overclockirana, a računala koja rade po tvorničkim specifikacijama rijetko se mogu uspoređivati s njima.
www.alienware.com
www.falcon-nw.com
Glavni aspekt overclockinga je potreba za efikasnim hlađenjem. Obično su hladnjaci i ventilatori koji dolaze s procesorom i grafičkom karticom računala dovoljni za stabilan rad po tvorničkim specifikacijama, no rijetko odgovaraju za overclocking. Postoji nekoliko stupnjeva overclockinga, zapravo nekoliko vrsta hlađenja.
Stupnjevi overclockinga
Prvi stupanj je većini poznat, radi se o kombinaciji hladnjaka i ventilatora. Da bi se procesor bolje ohladio, potrebno je nabaviti skuplji, kvalitetniji, specijalno dizajniran hladnjak (obično napravljen od bakra) u kombinaciji s nekim moćnim ventilatorom. Prvi stupanj je i osnova overclockinga, zapravo osnova hlađenja procesora u računalu. Toplinu koju stvara procesor prihvaća komad metala, dok ventilator zrakom odvodi toplinu s metala.
Na tržištu se nalazi velik broj proizvođača i vrlo velik broj raznih modela hladnjaka, različitih termalnih otpora i cijena. Termalni otpor je jedinica kojom se izražava broj porasta temperature po Wattu (°C/W ). Što je niža vrijednost, bolje su performanse (odnosno hladnjak je efikasniji). Od proizvođača najistaknutiji su Arctic Cooler, GlobalWin, CoolerMaster, Thermaltake i Zalman.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Informacione tehnologije

Više u Skripte

Komentari