Odlomak

 

Uvod

Prevozna podizna radna platforma (PPRP) je prevozna mašina koja je predviđena da osobe dovede na visokim radnim mestima, uz uslov da osobe na platformi stupaju i odlaze sa nje na fiksiranom pristupnom mestu i koji se sastoji barem od jedne radne platforme sa upravljačkim uređajem, jednog podiznog uređaja i jednog postolja.Postoji nekoliko različitihtipova radne dizalice, koje sve imaju specifične karakteristike koje ih čine više ili manje poželjne za različite primene.Ključna razlika je u kod pogonskog mehanizma. Većina platformi bi bilo na osnovi hidraulike ili eventualno pneumatike. Različite tehnike se takođe ogledaju u cenama i dostupnosti svakog tipa.Transport platforme su pogodne za vertikalni prevoz materijala na gradilištima. Ove dizalice nude dodatne funkcije i veoma su efikasne i bezbedne alternative konvencionalnim materijalnih dizalice.Kada je građevinski projekat previsok i pretežak za skele platforme su očigledna alternativa za rad na fasadi ili u izvršavanju nekih težih stvari. Čak i na nižim nivoima su korisne veoma su ekonomične, bezbedne i produktivne.
Ove platforme imaju širok pojam što se tiče njihove primene i ko ih sve koristi pošto su tako efikasne možete ih videti u raznim poslovima kao u energetskim i telekomunikacionim industrijama , dalekovodima…Kao vrsta protiv požarne aparate koriste vatrogasci širom sveta da bi stigli da nekih otežanih i nepristupačnih mesta. Takođe ima i dosta modifikovanih platformi koje se mogu naći na vozilima , brodovima ,avionima u zavisnosti od posla i lakše i brže rešavanje zadatka. Neke vrste zglobnih platformi su ograničene u dometu, visini i dužini ali upotrebom teleskopskih selekcija to se može dosta poboljšati. Neke od većih platformi se mogu modifikovati na kamionima i dostići visine od 100m . Većina sadrži bazu bezbednosti i podrške za siguran rad a većina platformi mogu da protezu nogice za bolji hvat na površini ali zavisi od veličine mašine i cene koje se ona prodaje i mogu biti ručne i hidraulične.
Prema proizvodnji i zahtevu ima više vrsta najpoznatije su stubne , teleskopske, trokrake i škaraste. Takođe se ove vrste mogu podeliti na još hidraulična teleskopska, hidraulična trokraka, zglobna trokraka itd …Neke hidraulične platforme su zglobne na više mesta, kojim omogućava da se savije u ruka jednom ili više puta, dajući joj sposobnost da ide “gore i preko” prepreka.Može se koristiti za sve vrste radova na visini: električne vodovod, dekoracije, reklame, čišćenje, itd. Tako da se mogu naći u raznim vrstam i primenama sve od spašavanja preko građevine i rada to transporta i prenosa materijala.

Slika 1.(Istorija platformi)
Istorija platformi

Platforma kao pronalazak veoma je cenjen od strane John.L. , koji je bio američki pronalazač i industrijalac. Međutim, čak i pre nego što je prvi model JLG, kompanija se zove Selma Manlift uveden model 1966. godine..Što se tiče John.L. Grove, nakon što prodaje svoju ideju prethode poslovi, Grove Manufacturing, 1967. on i njegova supruga krenuli su na putovanje. Tokom zastoja na Hoover Dam, Grove suočava sa dva radnika koje udara struja dok su radili na skeli. Kroz ovaj “tragični događaj” John Grove kaže video sam veliki neiskorišćeni potencijal tržišta za robu koja bi mogla staviti radnika u vazduhu više bezbedno da obavljaju izgradnju i za održavanje zadatka.Kada se vratio kući Grove sa svog puta opametio, on je formirao partnerstvo sa dva prijatelja, kupio mali biznis, mali metalni, i počeo projektovanje koncepte za platforme. Kompanija je dobila ime JLG Industries Inc., a uz pomoć 20 zaposlenih je objavio svoju prvu platformu 1970. godine.Radne dizalice na kraju počelo dizajnirti sa raznim dodatnim funkcijama. Mnogi su sada opremljeni sa električnim utičnicama, hilti konektora, kao i razne druge adaptacije za alate.JLG predstavio svoju liniju Vorkstation u Ski modelu, koji su dizajnirani sa karakteristikama za specifičnutrgovinu.Trgovci koriste AVPs da podignu više od ljudi.
Korpa
Radna korpa ima prostor od 175 stepeni.Produženje potpuno podesivim teleskopskomkorpom odvija se elektro-hidraulički sa ekrana. Pošto kontrolna tabla može da se premeštaju, kontrolne funkcije u može da se promeni u skladu sa položajem kontrolnoj tabli.Sama korpa je opremljen otvorenomogradom koja omogućava lak pristup.Nosač alata je savršeno integrisan u koš i ne ograničava kretanje operatera.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Bezbednost

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari