Odlomak

Država je organizacija koja raspolaže monopolom fizičke sile koja služi za održavanje onog načina proizvodnje koji je u interesu određene društvene zajednice. Moderna država je zajednica slobodnih ljudi. Državne odluke i pravna pravila moramo poštovati kad se venčavamo, kad uzdržavamo i odgajamo decu, kad radimo, gradimo kuću i dr. Premda nisu sva ljudska ponašanja određena državom i pravom, ipak je čovek u gotovo svakom trenutku obuhvaćen ili prinuđen ili zaštićen nekim državnim odlukama ili pravnim normama.
Država je najvažnija društvena organizacija u razvoju društva. Država postaje organizacija bez koje čovek ne može. Zbog velikog značaja države, i na njoj zasnovanih pravnih propisa, država je postala predmet interesovanja i izučavanja u raznim društvenim naukama, počevši od filozofije i istorije, do sociologije i posebne naučne grane – teorije države i prava. Iako nam se čini da znamo šta je država, ipak je teško ustanoviti jednu kratku i za sve prihvatljivu definiciju države.
Kad u svakodnevnom kontaktiranju čuju za državu i pravo, i osobe koje su bez pravnog obrazovanja shvataju da je reč o određenoj organizaciji ili skupu pravila ponašanja. Ali takvo znanje je tek početak razumevanja države i prava.
Država je vlast koja putem pravnih normi naređuje ljudima kako se valja ponašati u određenim okolnostima a to znači da mnoge prisiljava da se ponašaju onako kako se oni inače ne bi ponašali.
Naime država uređuje odnose među ljudima i tako pravi red i pravdu u društvenoj zajednici, a sve to pomoću legitimne državne prisile. Iz samog uvodnog izlaganja dohvatili smo otprilike pojam države i iz istog zaključili da su osnovni elementi države stanovništvo, teritorija, suverenost i državna vlast.
U praktičnom i teorijskom smislu država ima svoju genezu čiji početak se gubi u vremenu. Ne može se pouzdano utvrditi kada je nastala prva država, ali je izvesno da njen nastanak ne predstavlja najstariji oblik organizacije društva. Prethodile su joj neke starije socijalne forme kao što su: horda, pleme i porodica.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Političke nauke

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese