Odlomak

Iz istorijskih zapisa o davnoj prošlosti zaključuje se da su biljne droge, uzimali i koristili svi narodi, vjerovatno i u praistorijskom dobu. Biljke čije korijenje i lišće sadrži tzv. moćne sokove nezavisno su ljudi upoznavali u različitim istorijskim periodima i na različitim stranama svijeta.
Mnoge današnje droge su se tokom istorije koristile kao lijekovi. Sumeri, kinezi, kao i drugi narodi starog doba koristili su opijum, kokain, helucinogene gljive za uklanjanje bola, radi pojačanja fizičke izdržljivosti ratnika i sl.
Istorijski podaci ukazuju da se upotreba droga počela koristiti minimalno prije 5000 godina a neki podaci ukazuju i na još veći vremenski period. Droga je prisutna i dan danas, ali u dosta većim razmjerama te je prisutna u svim segmentima društva. Pored toga, droga predstavlja jedan od vidova kriminaliteta u kojoj se ostvaruje najveći obrt novca.
Svaka droga ima svoje osobine i karakteristike, koje ih razlikuju od ostalih droga. Droge mogu biti prirodnog i sintetičkog porijekla. U novije doba sve je veća prisutnost sintetičkih droga.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari