Odlomak

Uvod
Internet je velikakompijuterska mreža i sistem za jednostavnu i efektivnu komunikaciju sa tekstom, slikom i zvukom.  Internet se u većini koristi za pronalazak bitnih i korisnih stvari i informacija. Kao globalna svjetska mreža nema cenzuru i nema prepreka. Imamo četiri vrste računarskih mreža, a to su: LAN (Lical Area Network), MAN (Metropoliten Area Network), WAN (Wide Area Network) i WLAN (World Local Area Network). Dostupan je na svakom djelicu Zemlje, uz odgovarajuću opremu kao što su ADSL, ISDN, kablovski i slično o čemu ćemo govoriti u nastavku.
Email ili elektronska pošta je mogućnost slanja poruka putem Interneta i jedna od najčešćih vrsta komunikacije na Internetu. Putem e-maila možemo slati tekst, slike, zvuk i druke vrste podataka. Poruka se može poslati jednom ili više primaoca odjednom. E-mail ne možemo slati bez e-mail adrese primaoca. Preko e-maila možemo primiti neki virus ili slično. Prednost e-maila je to što je jeftiniji od običnog pisma, jeftiniji je od telefonskog poziva,…..
Pretraživač, tj. Web browser je program koji korisniku omogućuje pregledanje, učitavanje web stranica i multimedijalnih sadržaja. Web pretraživači nam pružaju mogućnost da pregledamo i listamo popise sadržaja mnogih drugih web sajtova, da pronađemo njihove tačne adrese, ali i da direkton pristupamo javnim sadržajima na proizvoljno udaljenim računarima, Neki od poznatih web pretraživača su Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera, Internet Explorer i sl.
Web Stranica je spoj slike, teksta, animacije zvuka smještenih u jednu cjelinu. Internet danas boriji milijarde web stranica i svakim danom ih je više i više. Sve te web stranice su međusobno povezane hyper-linkovima koji ostvaruju vezu između raznih web stranica. Svaka web stranica počinje sa WWW (world Wide Web) a zavrsava sa nastavko kao što su ( .com, .org, .ba, .info i sl.). Za svaku web stranicu potrebno je izraditi izgled te web stranice koji najčešće radimo pomoću HTML-a. Svaka web stranica mora imatu naslovnicu, navigaciju, pretragu, o nama, kontakt, foother, copyright. Danas je veoma lako nabaviti svoju stranicu. Mjesecno se plaća približno 10$, a potrebno je imati majstora za web dizajn.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Informacione tehnologije

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari