studenti
Mesto za uspešne studente

Ponašanje u organizacijama: socijalizacija

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Zamislite da imate 41 godinu, da ste samohrana majka dvoje tinejdžera, bez para i bez ijednog dana radnog iskustva? U tom položaju našla se Džudit Resnik 1983. godine.

Živeći od novca koji je dobila od prodaje kuće, pokušavala je da rastegne svoj prihod pametno ulažući u partije od vrednosti. Nažalost, broker kome je poverila svoje pare, izgubio je njen novac investirajući u opcije. Srećom, učila je iz iskustva. „Mada sam gubila novac, pratila sam šta on (broker) radi. Rekla sam sebi: ‘Pa i ja ovo mogu da radim1.“ Ali, kako nije imala nikakvo iskustvo, odbijale su je jedna firma za drugom (mada su neki bili ljubazni da joj ponude sekretarski posao). Tako je bilo sve dok Šef u filijali Drexe! Burnhman Lambert u centru Los Andelesa nije primetio da Džudit poseduje nešto posebno i pružio joj je šansu kao početniku.

U toku prve godine rada u ovoj firmi, Dž. Resnik je pozvala svakog koga se setila. Prodala je toliko obveznica Trezora i obveznica organa uprave da je ost­varila neto prihod od 106.000 dolara – što je prilična svota za početnika. Ali, to je bio tek početak meteorskog uspona ka vrhu. Samo dve godine kasnije, radila je u kancelariji na Beverli Hilsu i bila je jedna od vodećih fena brokera u firmi -ostvarujući prihod od čak 750.000 dolara za samo godinu dana.

Kako je sredinom osamdesetih firma Drexel postigla iznavredan uspeh, pod liderstvom Majkla Milkena (Micheal Milken) poznat pod imenom „kralj obvezni­ca sumnjivog kvaliteta“, Rasnik je počela da zaključuje transakcije za male insti­tucionalne investitore. Samo 1988. godine prodala je obveznice nominalne vrednosti od 200 miliona dolara.

Ali, tada je počeo sunovrat, Milken je dao ostavku kada je Komisija za hartije od vrednosti i berze počela da istražuje nekoliko slučajeva nepravilnosti i nezakonite prakse na višim nivoima Drexelove hijerarhije. Ubrzo posle toga, Dž. Resnik je bila pod pritiskom da počne da prodaje obveznice sumnjivog kvalite­ta. „Smatrala sam da to nije dobro za moje klijente, zato sam odbila. Tog dana sam shvatila da je vreme da se osamostalim.“

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči: , ,

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.