Odlomak

UVOD

Posjedovanje lične inicijative, kao ploda zdravih ambicija teži se nečem novom i ostvarljivom uz mjerljive rezultate. Da bi realizovali preduzetničku ideju potrebno je imati hrabrost, kao i biti spreman na određeni rizik. Uz to, neophodno je posjedovati kvalifikovana znanja, sposobnost dobrog predviđanja i anticipacije budućih događaja, kao i trendova u određenoj privrednoj grani ili društvenoj oblasti. Preduzetnik je ujedno i inovator, koji će na sebi svojstven način uz korištenje “svoje pamet” pokušati plasirati i afirmisati poslovnu ideju.
Preduzetništvo tretira i zaokuplja sva područja društvenog života, pa tako i SPORT. Primjeri uspješnog preduzetništva u sportu su mnogobrojni, među kojima su : uspjesi tenisera iz Srbije, reprezentacija Bosne i Hercegovine u fudbalu, hrvatski atletičari itd., a za sve njih je karakteristično i potvrđeno da su sa svojim porodicama, sponzorima, donatorima i poslovnim ulagačima, a sve to uz savremeni, na naučnim osnovama zasnovan  predan rad sa svojim trenerima, ostvarili vrhunske rezultate. Već duži vremenski period, pa i sada u vrijeme recesije i ekonomske krize veliki je broj zainteresovanih ljudi, i privrednih subjekata, koji ulažu u izgradnju savremenih sportskih terena i centara na kojima će savremene atlete i sportisti raznih profila pod stručnim nadzorom svojih učitelja raditi na sopstvenom usavršavanju, sa ciljem postizanja prestižnih rezultata. Neizostavan segment i predmet ulaganja koji prati izgradnju ovih savremenih sportskih objekata jesu savremeni i luksuzni hoteli sa svim mogućim sadržajima i uslugama, pružajući mogućnost neophodnog odmora i brzog oporavka sportista.

1.UTICAJ EKONOMSKIH KRETANJA NA PREDUZETNIŠTVO U SPORTU

Prelazeći iz sistema dogovorne ekonomije u tržišnu ekonomiju, odnosno iz socijalističkog upravljanja u liberalni kapitalizam, kao jedna od centralnih tema prelaska jednog sistema u drugi (tranzicija) dovelo je do pojave privatizacije, odnosno do transformacije društvene i državne svojine u privatnu.
Očekujući da se te stvari dese i u sportu, za vrijeme zajedničke države Jugoslavije, sportisti bivše zemlje su postizali izvanredne rezultate, na osnovu kojih su jedno vrijeme bili ubrajani među 20-tak sportskih nacija u svijetu, ali nažalost podrška šire društvne zajednice u ovom segment je izostala, tako da mnogi sportski savezi egzistiraju na fundamentima Zakona o sportu koji su donešeni prije više godina, pa i decenija.
Međutim, novo vrijeme, privredna dešavanja i sveopšte nove okolnosti nameću i nova sistemska rješenja koja nažalost u zemlji u kojoj živimo, kao i u zemljama iz najbližeg okruženja nema većih pozitivnih pomaka, pa smo trenutno na marginama svjetskih zbivanja, uz izuzetak nekoliko svijetlih primjera, uz već gore navedene. Neuređena društva, nesređena ekonomija i vrlo loš privredni ambijent koji počivaju na isto tako ustrojenim društvenim sistemima ustvari se nalaze na vrlo klimavim nogama tranzicionih zbivanja koje karakterišu :

•    Neefikasna i preglomazna administracija
•    Korupcija
•    Partokratija
•    Neznanje
•    Nepostojanje efikasne kontrole
•    Nepostojanje zaštitnih mehanizama i sankcija
•    Neadekvatna socijalna komponenta
•    Otpori i opstrukcije
•    Nestpljenje

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Sport

Komentari