Odlomak

Primer izgradnje građevinskih objekata iz sopstvenih sredstava

Preduzeće je donelo odluku da iz sopstvenog kapitala finansira izgradnju proizvodne hale. Zaključen je ugovor sa izvođačem radova za izgradnju hale u roku od 9 meseci za fiksni iznos od 3.200.000. Izvođač kao poverilac zahteva obezbeđenje celog iznosa, izdvajanjem na poseban racun, ili putem garancije banke.
S obzirom na nedostatak raspoloživih sredstava u potrebnom iznosu u trenutku zaključivanja ugovora, investitor se obratio za garanciju banci. Banka je prihvatila zahtev investitora, uslovljavajući davanje garancije na ceo ugovoreni iznos, uplatom od strane investitora 40% od predračunske vrednosti u iznosu od 1.280.000 izdvajanjem na poseban račun kod Zavoda za obračun i plaćanja. Ivestitor se obavezao da prema dinamici izgradnje objekta obezbeđuje potrebna sredstva za plaćanje obaveza prema izvođaču radova.
Knjiženja po osnovu primljenih i datih garancija vrše se na računima vanbilansne evidencije.

Prenos raspoloživih sredstava u iznosu od 1.280.000 na poseban račun kod Zavoda za obračun i plaćanja knjiži se:

  • 2420 – Novčana sredstva za investicije na izdvojenom računu 1.280.000
  • 2410 – Žiro-račun 1.280.000

Izvođač i investitor su se naknadno dogovorili da ivestitor uplati avans izvođaču radova u visini 10% od ugovorenog iznosa i da se isti uzme u obzir prilikom plaćanja konačne situacije, odnosno po isteku 9 meseci uz revalorizaciju (kamatu) od 110%.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese