studenti
Mesto za uspešne studente

Privredna Kriminalistika

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

KRIM METODIKA OTKRIVANJA KD PRIV KRIM- suzbijanje pk uslovljeno je strategijom, prirodom i svojstvima kriminaliteta, zakonskom regulativom, stepenom strucnih dostignuca, istrazivckom delatnoscu isl. krim metodika otkrivanja kd priv vazno je razgranicavanje dogadjaja i krim dogadjaja priv krim, prikupljanja i org info, kao i otkrivanje kd iz ove oblasti koja su cesto prikrivena fingiranjem.
RAZGRANICENJE DOGADJAJA I KRIM DOGADJAJA- svaki dogadjaj se manifestuje sa promenama u spoljasnjem svetu. razlika izmedju dogadjaja i krim dogadjaja jeste postojanje sumnje da je konkretan dogadjaj prouzrokovan covekovom delatnoscu. ako dogadjaj nije izazvan ljud radnjom on ne moze biti kriminalan. odnos dogadjaja i krim dogadjaja sa aspekta ucinioca ispoljava se u dva vida: ucinilac kd prikriva tako sto ga prikazuje kao obican dogadjaj sto znaci da dogadjaj nije skriven, i ucinilac prikriva kompletan krim dogadjaj ne ostavljajuci tragove koji bi ukazali na bilo kakav dogadjaj. u sl kada se ucinilac hvata pri izvrsenju nema prikrivenog kd.
Vodinelic klasifikuje krim-takticke situacije u 8 gruga: 1. kd koja su odmah spoznata kao takva kao i njihov ucinilac, 2. kd je spoznat kao takav ali nedostaju info o uciniocu, 3.na pocetku je ocito da postoji k dogadjaj ali je nejasna njegova priroda, (prometna nesreca), 4. na pocetku je jasno da postoji k dogadjaj,ali se ne zna njegov prouzrokovac (bekstvo ucesnika u saobracajnoj nesreci),5. na pocetku se polazi od ociglednog k dogadjaja ali se sa otkrivanjem kd istovremeno otkriva i ucinilac, 6.nije izvesno da li k dogadjaj postoji, pa kada se utvrdi njegovo postojanje ne zna se da li on predstavlja kd, 7. oni k dogadjaji kod kojih se teziste otkrivackog rada stavlja na konkretne okolnosti.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.