Odlomak

1.0.UVOD
AD”Mlekara” je osnovana 4. marta 1955. godine pod imenom samostalna privredna organizacija “Zadružna mlekara”. Kolektiv od dvadesetak ljudi, sa svega par mlekarskih kanti i jednom konjskom zapregom, imao je ambiciozan zadatak da snabdeva grad Suboticu mlekom i mlečnim proizvodima. AD”Mlekara” je tada raspolagala samo sa jednim parnim kotlom i jednim postrojenjem za led.

Tokom 1957. godine kupuju se prvi polovni kamioni, bubnjasti paster sa rebrastim hladionikom i separator pasterizator, iako je još uvek bio zastupljen ručni rad pakovanja pasterizovanog mleka, kiselo-mlečnih napitaka i proizvodnje sira – kačkavalja. Iz tog vremena datira i prvo hemijsko ispitivanje kvaliteta mleka, odnosno, analiza kiselosti i procenta mlečne masti. Maja 1959. godine, “Zadružna mlekara” postaje “Mlekara” Subotica.

1963. godina je prva značajnija prekretnica u postojanju i poslovanju AD”Mlekare”. Umesto kanti uvodi staklene ambalaže za mleko i jogurt. Sklapaju se ozbiljni poslovi sa Gradskim mlekarstvom iz Beograda i Sarajevskom mlekarom. Saradnju sa Sarajevskom mlekarom karakteriše porast proizvodnje sa 10.000 litara mleka na 30.000 litara mleka dnevno.

1968. “Mlekara” dobija Jugoslovenski Oskar za ambalažu i to za model plastične čaše za kiselu pavlaku. Nabavljaju nove sirarske tzv. holandske kade za pripremu kačkavalja. 23. marta 1972. “Mlekara” preseljena. Stvoreni su kvalitetniji uslovi rada, povećava se broj radnika i poboljšava kvalifikaciona struktura zaposlenih. Period od 1966. godine je period modernizacije. “Mlekara” se oprema postrojenjem za sušenje mleka po sistemu valjka. Obnavlja se vozni park, nabavlja se parni kotao na mazut i veći broj rashladnih uređaja za mleko. 1975. godine u pogon se pušta nova sprej sušara, kapaciteta 100.000 litara prerade mleka na dan.Tadašnji proizvodni program radne organizacije “Mlekara” Subotica čini: pasterizovano mleko “Sonja”, kiselo-mlečni napici, sirevi, maslac i mleko u prahu.
1978. “Mlekara” nabavlja kombinovano postrojenje i još jednu sprej sušaru za preradu mleka, voća i povrća, “Mlekara” time obezbeđuje sigurnost u snabdevanju finalnih potrošača mlečnim proizvodima, ali i njenih kupaca – prerađivača iz konditorske i pekarske industrije, te industrije stočne hrane.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Agronomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese