Odlomak

1. UVOD

Tema mog seminara su Stilovi odlučivanja. Odabrao sam ovu temu zato što je odlučivanje prisutno u svakodnevnom životu. Iako se odlučivanje čini jednostavno nije tako, jer pogrešno donesene odluke mogu imati velike posljedice na poslovanje. Nije isto odlučivati o osobnim pitanjima i poslovno. Poslovno odlučivanje utječe na veći broj članova društva.
Seminar je podijeljen na četiri cjeline, prvu čini uvod, druga je pojam odlučivanja unutar koje se definira odlučivanje i govori o poslovnom odlučivanju. Treća cjelina govori o stilovima odlučivanja i tu se objašnjavaju autokratski i demokratski stil odlučivanja, te faktori o kojima ovisi izbor stila odlučivanja. Četvrta cjelina je zaključak.

2. POJAM ODLUČIVANJA

Odlučivanje je kao pojam u vrlo širokoj upotrebi. Odlučivanje je, kako ističe W.J. Duncan, prisutno u svakodnevnom životu, kako profesionalnom, isto tako i privatnom.
Donošenje odluka odnosno odlučivanje staro je isto toliko koliko je staro i ljudsko društvo odnosno ljudski rod. Svaka ljudska aktivnost posljedica je nekog ranijeg procesa odlučivanja ili je ona sama odlučivanje. Dakle, sve što radimo danas, u određenom trenutku odnosno sada ili je odlučivanje ili realizacija (implementacija) ranijeg procesa odlučivanja.
Odlučivanje je po samoj definiciji proces koji traje određeno (duže ili kraće) vrijeme, a završava donošenjem odluke. Trajanje procesa odlučivanja, zavisno od vrste odluka, kreće se u rasponu od djelića sekunde pa do dugotrajnijeg procesa koji se mjeri, ne samo satima i danima, već mjesecima pa i godinama. I dok se odluka, npr. o tome što odjenuti danas, u pravilu donosi u jednom trenutku, istovremeno, npr. odluka o tome koji proizvodni program izabrati, na koje se tržište kupaca orijentirati i slično, traje znatno duže.
Čovjek se stalno, svakodnevno susreće s odlučivanjem. U suvremenim uslovima rada i života, s obzirom da se živi intenzivnije i brže, i odlučivanje je neusporedivo češće i intenzivnije.
Sposobnost donošenja odluka jest vještina, kao i svaka druga, koja se usavršava s vremenom i iskustvom. Svaki čovjek, odnosno svako od nas, svakodnevno donosi desetke pa i stotine odluka, a da i ne govorimo o astronomskom broju odluka koje čovjek donese tokom svog života. Odlučivanje je vrlo širok pojam koji se kreće u rasponu od izbora između inačica – što obući danas pa sve do izbora najpovoljnije inačice – koga oženiti sutra.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese