Odlomak

 

Ritmička gimnastika je sportska disciplina koja povezuje elemente gimnastike, baleta, plesa (vežbe bez rekvizita) sa tehnikom manipulacije sportskim rekvizitima. Ritmička gimnastika je mlad sport. Prvo svetsko prvenstvo u ovom sportu organizovano je ne tako davne 1963. godine u Mađarskoj, u Budimpešti. Od tada ssu se svetska i evropska prvenstva redovno održavala, ali je ritmička gimnastika postala olimpijski sport tek 1984. godine. Tada su bile OI u Los Anđelesu a ritmička gimnastika je dobila status olimpijskog sporta.

Osnovna odlika ritmičke gimnastike je jedinstvo i sklad pokreta celog tela, koji se mogu dopuniti radom sa spravama, i muzike koja je sastavni deo svih pokreta u ovom sportu. Njome su se doskora bavila isključivo ženska deca i omladina. Od 2000. godine se to menja i počinju ovim sportom da se bave i muškarci . Osnova su vežbe bez rekvizita a specifičnost vežbe sa njima. Rekviziti ritmičke gimnastike su lopta, vijača, čunjevi, obruči i traka.

Takmičenja su u pojedinačnoj i grupnoj konkurenciji. Pobeđuje sportiskinja koja dobije najveći broj bodova od žirija. Ocenjuje se kvalitet kompozicije i kvalitet izvođenja. Za svaki pokret se traži visok nivo motoričkih sposobnosti i veština. Motoričke sposobnost koje peovladavaju u ritmičkoj gimnastici su: gipkost, snaga, koordincija, spretnost, izdržljivost, brzina, fleksibilnost.

Ritmička gimnastika uključuje bogatu tehniku vežbi i stoga pozitivno deluje na motorički, morfološki i psihološki razvoj deteta i mlade osobe. Kod nje do izražaja dolazi gracioznost pokreta, brzina, okretnost, gipkost, vežbajući je devojčice i devojke razvijaju svoju urođenu ženstvenost.
1. ISTORIJSKI RAZVOJ RITMIČKE GIMNASTIKE

Ritmička gimnastika se na neki način pojavila još u starom veku u staroj Grčkoj. Helenističku gimnastiku odlikovala je slobodna vežba uz pratnju flaute. Vežbe su se sastojale od trčanja, skokova, poskoka, zamaha i njihanja. Njima se postizala duševna i telesna harmonija. O tom piše i Platon u “Državi”.

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 12 stranica
  • RITMIČKA GIMNASTIKA prof.Danica Spasić
  • Školska godina: prof.Danica Spasić
  • Seminarski radovi, Skripte, Sport
  • Srbija,  Beograd,  Fakultet za primenjenu psihologiju, Beograd  

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Sport

Komentari