Odlomak

Uvod

Polazeći od samog imena, latinske reci transportus, može se reći da reč transport u suštini znači prenošenje ili prevoženje putnika i robe. To znači da transport predstavlja prevoz robe ili putnika između železničkih ili drumskih stanica, aerodroma ili luka i međusobno.
Istorijski razvoj pojedinih oblika transporta doseže davna vremena i usko je povezan sa ključnim dostignućima.Istorija razvoja transporta slikovito je prikazana u tabeli, u kojoj su pokazana i odgovarajuća naučna dostignuća, koja su imala revolucionarni uticaj na razvoj transporta.
Pronalazak točka bio je revolucionaran za razvoj drumskog saobraćaja.Dotle se koristio prevoz na ,,vlak“.U vodenom saobraćaju dugo se koristilo kretanje na paru, dok su se na suvom za vuču koristile životinje.
Karakterna crta transporta – tesno je povezana sa trgovinom i kulturom.Pronalazak kompasa, kkoji je krajem XV veka značajno doprineo velikim geografskim otkrićima, posebno je uticao na povećanje mogućnosti komunikacija različitih vidova i destinacija.
Parna mašina dala je transportu do tada neviđenu snagu i izazvala burni privedni rast, omogućavajući osvajanje novih teritorija, za proširivanje naselja.
Pojava elektrovuče, zbog skraćenja vremena prevoza posebno je uticala na povećanje teritirija gradova (metro, tramvaj, trolejbus…).
Reaktivni motori skratili su vreme transporta do minimuma, što je značajno povećalo saobraćaj između država i kontinenata.
Kosmička dostignuća omogućila su izučavanje kosmosa, a kao nus produkti javljaju se veoma veliki broj otkrića značajnih za poboljšanje kvaliteta života.

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Saobraćaj

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese