Odlomak

VODA

Voda je najrasprostranjenija materija na zemlji, ona pokriva oko ¾ zemljine površine. Voda se smatra univerzalnim rastvaračem, ona ulazi u strukturu mnogih minerala ali u rastvoru molikuri vode se usmeravaju da neutrališu sile privlačenja kristala da ne bi došlo do kristalizacije.

 

 

 

 

PODELA VODA

Vode se mogu podeliti na sledeće načine:

Po mestu pojave u prirodi:

  • atmosferska voda,
  • podzemna i izvorska voda,
  • površinska voda,
  • kristalna voda,
  • hidrataciona voda.

Po stepenu prečišćenosti:

  • sirova voda (bez prečišćavanja),
  • čista voda (mehanički prečišćena),
  • omekšana voda (delimično ili potpuno, hemijskim postupkom),
  • destilovana voda,
  • kondenzna voda,
  • dekarbonizovana voda,
  • demineralizovana voda,
  • deferizovana voda,
  • demanganizovana voda,
  • otpadna voda.

Po upotrebi:

  • voda za parne kotlove,
  • voda za hladjenje,
  • voda za pranje,
  • voda za tehnološki proces,
  • voda za piće.

 

 

 

 
Poreklo sastojaka vode
Rastvoreni gasovi (kiseonik, azot, ugljendioksid) najčešće dospevaju u vodu neposrednim rastvaranjem prilikom polaska kapi kise, pahuljica snega itd. kroz atmosferu, odnosno prilikom kondenzacije npr. rose. Amonijak obično dospeva u vodu prilikom njenog kontakta sa organskim supstancama u fazi raspadanja.
Organske supstance najčešće ulaze u vodu na sličan način kao amonijek, odnosno posledica su mikrobiološkog raspadanja biljnih i životinjskih organizama ili pak metaboličkih aktivnosti uopšte.
Suspendovane čestice se najčešće javljaju u površinskim vodama u koje dospevaju ispiranjem iz zemljišta ili erozionim delovanjem vode u vodotokovima.
Rastvorene soli najčešće dospevaju u vodu putem neposrednog rastvaranja minerala iz zemljine kore. Na ovaj način se u vodi javljaju sulfati, hloridi kalcijuma i magnezijuma, većina soli alkalnih metala. Neke od soli npr. nitrati, mogu nastati kao posledica metaboličkih aktivnosti mekroorganizama, biljaka i životinja.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Hemija

Više u Skripte

Komentari