Odlomak

Teorija masovnog društva i utjecaj tehnologije

UVOD

Seminarski se rad bavi temom teorije društvenog pokreta i utjecajem tehnologije. Podijeljen je u dvije veće cjeline. Prva cjelina, naziva Teorija društvenih pokreta, objašnjava sam pojam društvenih pokreta, te je razrađena u dvije manje cjeline – društveni pokret i masovna teorija društva.

Druga cjelina naziva Teorija masovnog društva i utjecaj tehnologije razrađuje utjecaj tehnologije na masovno društvo kao takvo. Poseban značaj u seminarskom radu pridodan je utjecaju medija na masovno društvo, pošto je razvitak komunikacijske tehnologije utjecao na razvoj medija, a time neposredno i na samo globalno društvo.

Pri izradi seminarskog rada korištene su metode klasifikacije, metode generalizacije i specijalizacije, deskriptivna ili formalna analiza,  metoda sinteze…

1.    TEORIJA DRUŠTVENIH POKRETA

Sam pojam društvenog pokreta skovao je njemački pisac Lorenz von Stein sredinom 19. stoljeća, a istraživači su međusobno usuglašeni da je društveni pokret moderni fenomen i da se iz tog razloga razlikuje od raznih oblika kolektivnog djelovanja u srednjem vijeku i dalekoj prošlosti . Nacionalni društveni pokret kakvog danas poznajemo nastao je tijekom 18. stoljeća, a društveni pokreti su nastali iz strukturalnih promjena povezanih s kapitalizmom, poput razvitka komercijalnog tiska i socijalizacije.

1.1.    Društveni pokret

Društveni je pokret nastao kada su se svi oblici kolektivnog djelovanja mogli širiti preko tiska, udruga i državne izgradnje. Tako su tri ključne zapadne zemlje, sukladno svojim tradicijama i političkim prilikama razvile različite oblike društvenih pokreta koji su kasnije postali univerzalno primjenjivi – Amerika bojkot, Velika Britanija masovnu peticiju, a Francuska barikade. Prema tome se društveni pokreti mogu definirati kao kolektivni izazovi ljudi sa zajedničkim svrhama i solidarnošću u postojanoj interakciji s elitama, oponentima i vlastima . Rudolf Heberle začetnik je sociologije društvenih pokreta, od kojih je jedna teorija društvenih pokreta.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese