Odlomak

Vino je alkoholno piće koje se dobija određenom tehnološkom obradom, fermentacijom i dozrijevanjem soka iz ploda vinove loze. Osnovna i jedina sirovina za proizvodnju prirodnog vina jeste sarzeo plod vinove loze koji se naziva grožđe.
Na ovaj način dobijaju se dvije vrste vina, a to su crno i bijelo. Daljom preradom ovih vina, koja uključuje dodavanje različitih sastojaka, kao rezultat dobije se željeno specijalno vino kao što je aromatično, likersko, desertno i pjenušavo.
Hemijska uravnoteženost grožđa omogućava prirodnu fermentaciju bez dodataka šećera, kiselina, enzima, vode ili bilo kojih drugih sastojaka. U procesu fermentacije, koji se još naziva i alkoholno vrenje, kvasac se hrani šećerom iz grožđa i pretvara ga u alkohol i ugljični dioksid. Vino je jedno od najpopularnijih alkoholnih pića u svijetu, a smatra se i jednim od najvažnijih sastojaka evropskih i svih mediteranskih kuhinja.
Vina koja se prave od drugih sastojaka osim grožđa obično dobivaju ime po sirovini koja se koristi prilikom procesa fermentacije.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Agronomija

Više u Maturski Radovi

Više u Skripte

Komentari