Odlomak

UVOD

U prvom dijelu ovog seminarskog rada govorim o djetinstvu i mladosti Abdul Hamida II. Rođen 1842. i kao vrlo mlad ostao bez majke što mu je prouzrokovalo brojne probleme tokom mladosti. Možemo vidjeti da je bio vrlo pametan te da se fokusirao na putovanja i edukaciju. Također, bio je i vrlo religiozan a samim time i dosta milostiv. Bavio se brojnim stvarim a između ostaloga i stolarstvom.
U drugom dijelu seminarskog rada govorim o politici koju je Abdul Hamid sprovodio. Govorimo o samom dolasku na vlastu gdje je smjenio svoga brata Murata. O uspostavljanju ustava i parlamenta što je bilo pod indirektnim utjecajem tadašnjih problema na našem području kao i brojnim reformama koje je nastojao vršiti.
U trećem dijelu govorim o početku raspadanja samom carstva, gdje dolazi do dezintegracije. Rat sa Rusijom i nekoliko pogrešnih poteza kao što su prijateljstvo sa Njemačkom rezultiralo je brojnim problemima i nezadovoljstvima stanovništva , gdje na kraju dolazi i do neuspješnog pokušaja atentata.
U posljednjem dijelu govorim o drugom ustavu, to jest u vraćanju suspendiranog prvog ustava i parlamenta što će na kraju uzrokovati i samu smjenu sultana gdje on biva otklonjen i zarobljen a na vlast dolazi njegov brat Mehmed V. Ono što je ostalo iza njega jeste 33 godine vladavine koja nije bila toliko produktivna i bila je sami uvod u propast jedne duge imperi

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Istorija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari