Odlomak

1. Uvod
U ovom seminarskom radu biće riječi o diktaturi, kao jednom od najozloglašenijih pojmova, ne samo u političkoj nauci, već i u širem, društveno-istorijskom kontekstu. Kao prototip diktatora biće uzet korifej Trećeg rajha, Adolf Hitler, koji je i dan danas sasvim sigurno jedna od najozloglašenijih istorijskih ličnosti. Rad će pratiti razvoj Hitlerove ličnosti, počev od ranog djetinjstva, odnosa sa vršnjacima i sa porodicom, a sve to u svjetlu i kontekstu glavnih psiholoških teorija. Svakako, temelj rada biće knjiga politikologa Morisa Diveržea, što će radu dati neophodnu politikološku notu.Ovaj rad predstavlja svojevrsnu istorijsko-politikološko-psihološku analizu jedne ličnosti, čija su dejstva promijenila tok cjelokupne političke istorije.
2. Hitlerovo djetinjstvo i mladalačko doba

Adolf Hitler ( u nastavku: Hitler) rođen je u austrijskom gradu Braunau na Inu, 20. aprila 1889. godine, kao četvrto od ukupno šestoro djece carinskog činovnika Alojza Hitlera i Klare Hitler, koji su pripadali malograđanskom sloju. Poznato je kako je u djetinjstvu Hitler obožavao čitati knjige njemačkog pisca Karla Maja, čije su priče o uzbudljivim sukobima Indijanaca i kauboja predstavljale maštoviti bijeg iz konzervativnih sredina srednje Evrope. Međutim, mladi Adolf rastao je u relativno disfunkcionalnoj porodici. Naime, poznato je da je njegov otac, Alojz, tukao Adolfa, a zlostavljao i svoju ženu Klaru, koja je bila dvadeset i tri godine mlađa. Sama Adolfova sestra Paula, opisivala je svoga oca kao izrazito strogog i hladnog čovjeka, kojemu se Hitler često suprotstavljao te zbog toga izvukao deblji kraj. S druge strane, njegova majka Klara, živeći sa mužem koji joj nije pokazivao ljubav, bila je veoma nesrećna i utjehu je tražila u katoličanstvu, kao i ljubavi svoga sina. Bila je veoma brižna i popustljiva, zbog čega ju je Hitler jako volio. Kasnije je i sam priznao da je majka bila jedina osoba u njegovom životu koju je istinski volio. *(Na slici je Adolf Hitler kao beba).
Budući da se porodica zbog prirode očevog posla često seljakala, srednju školu upisao je u Lincu. Budući da je sve važne odluke u porodici donosio konzervativni Alojz, Hitler upisuje tzv. Realnu školu, što je bilo u potpunoj suprotnosti sa Hitlerovim afinitetima. Služba državnog činovnika bila je ideal Hitlerovog oca, koji ga je svim mogućim sredstvima, i psihičkim i fizičkim, usmjeravao u tom pravcu. Upravo taj pritisak na mladog Hitlera, bio je povod za ozbiljan sukob sa autoritarnim ocem, jer je Hitler daleko više naginjao umjetnosti. Upravo stoga, srednjoškolski dani bili su za Hitlera ispunjeni zbunjenošću, povučenošću i gnjevom, što je kasnije dobrano odredilo njegov život. U srednjoj školi nije imao prevelikog uspjeha, a kasnije je sam isticao da je to bio svojevrsni bunt protiv očeve represije.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Političke nauke

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari