Odlomak

Uvod

Sport se može definisati kao organizovan sistem telesnog vežbanja koji teži usavršavanju tela radi postizanja maksimalnih sportiskih rezultata u odredjenoj sportskoj delatnosti ili grani. Razlikujemo nekoliko vrsta sporta : Rekreativni, Amaterski, Vrhunski I Profesionalni sport.

Ovde se izdvaja profesionalni sport kao delatnost u koju su upletene razlicite vrste društvenog delovanja. U sportu svoju korist i dobit pokušavaju da ostvare razlicite društvene grupe. To su : biznismeni, sponzori, političari ali i pojedinci koji pokušavaju da ostvare ličnu korist. Ekonomija je usko povezana sa sportom i u današnje vreme nemoguće je odvojiti ova dva pojma. Tome su doprineli načini i oblici takmičenja koji u prvi plan stavljaju profit i ekonomsku dobit.

Sport je višedimenzionalni i složen fenomen. Pored takmičenja, područje sporta obuhvata socijalne, psihološke, ekonomske, političke, pedagoške, naučne, medicinske, filozoške, religiozne, kulturne, pravne i druge vrednosti.Sport je društvena pojava, sa specifičnim socijalnim funkcijama i izraz je odredjenih društvenih pojava.

Sociologija sporta proučava zavisnost sporta od društva, ali i njegov povratni uticaj na društvene tokove. Sport kao organizovan sistem telesnog vežbanja teži usavršavanju ljudskog tela ka postizanju maksimalnih sportskih rezultata u odredjenoj sportskoj grani ili disciplini. Znajući to da su sociologija, ekonomija, medicina kao i druge kako prirodne tako i društvene nauke usko povezane sa sportom, kao i sa osećanjima sportista u svojim klubovima, o samim njihovim odnosima sa trenerima ali i medjusobno izmedju pojedinaca tu se izdvaja sociologija kao društvena nauka koja se bavi tom problematikom. Ona zapravno istražuje odnos pojedinca prema prirodi, njegove promene u društvu i na taj način daje celokupnu sliku kao i dijagnozu o problemu jednog sportiste. Na osnovu te date dijagnoze može se dalje uticati na taj problem, odnosno na njegovo rešavanje.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Sport

Komentari

Click to access the login or register cheese