Odlomak

 

U ovom radu se objašnjavaju ciljevi preduzeća. Ciljevi su krajnje tačke prema kojima su aktivnosti usmjerene. To su odredišne tačke do kojih želimo doći. Ciljevi proizlaze iz plana misije. Oni čine hijerarhiju tako da je postizanje jednog cilja preduslov za postizanje drugih ciljeva.
Organizacijski ciljevi su strateški ciljevi koji menadžment kompanije uspostavljaju kako bi objasnili očekivane ishode i usmjerio napore zaposlenih. Ako su organizacijski ciljevi utvrđeni pravilno i u vrijeme, oni vode zaposlenike, opravdavaju aktivnosti i postojanje organizacija, definišu standarde izvođenja i pružaju ograničenja za provođenje nepotrebnih ciljeva koji pružaju stimulans. Organizacija treba jasno komunicirati u svrhu i ciljeve kako angažovati zaposlene u svom radu i postići željene rezultate. Navedeno se čini formalnim kanalima, bez najučinkovitijih i najjednostavnijih načina direktnim kontaktima sa zaposlenima. Menadžeri u tom slučaju mogu pomoći zaposlenima u izradi SMART ciljeva. Postavljanjem ciljeva treba prethoditi izrada strateških definicija, odnosno misija i vizija organizacije. Navedeno je potrebno izraditi i SWOT analizu i napraviti istraživanje tržišta kako bi se odredile ključne stvari u našoj organizaciji koje su bitne za postizanje u odnosu na tržište i ostale faktore.
Ključni organizacijski ciljevi takođe mogu uključiti ciljeve uspješnosti zaposlenika i menadžmenta, ciljeva produktivnosti, profitabilnosti, inovacija, tržišnog udruženja i društvene odgovornosti.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese