Odlomak

Uvod

Danas  personalni računari se sastoje iz osnovnih komponenti:
•    Kućište računara sa napojnim blokom
•    Matična ploča
•    Centralni procesor
•    Operativna memorija (RAM)
•    Hard disk
•    Grafička kartica
•    Optički medij (CD/DVD čitač/pisač)
•    Blok napajanja
Za sve ove nabrojane komponente kažemo da čine osnovnu konfiguraciju računara. Pored ovih uređaja postoji još i mnogo drugih kao što su: štampač, TV kartica, Zvučna kartica, Grafička kartica i mnogi drugi.
Kada kažemo kućište računara obično mislimo na kućište i napojnu jedinicu računara. Kućište nije ništa drugu nego metalna kutija u kojoj su smješteni osnovni dijelovi računara. Ona se obično prave od aluminijuma, čelika ili plastike.

Funkcija i tipovi kućišta

Kućišta računara su se razvijala i u skladu sa ostalim dijelovima računara ona su se vremenom mijenjala i na tržište dolazila u različitim dimenzijama i tipovima. Kućište treba da zadovolji tri osnovne funkcije i to su:
1.    Da omogući jednostavno povezivanje svih komponenti računara.
2.    Da zaštiti komponente od prašine i raznih drugih spoljnih uticaja kao što su udarci.
3.    Estetska funkcija (dosta ljudi kupuje kućište računara na osnovu izgleda)
Dakle, kućište treba da omogući nesmetano povezivanje svih komponenti računara u jednu cjelinu i da ih zaštiti od spoljnog uticaja.
Vrste kućišta su podijeljena u tri grupe:
1.    Dekstop (položena kućišta standardne visine)
2.    Tower (uspravna kućišta)
3.    Slim (uska, mala položena kućišta)
Kućišta malih dimenzija su lošija u smislu da imaju manje mjesta unutar samog kućišta a to znači da su dijelovi unutra bliži jedan drugom te postoji problem pregrijavanja određenih komponenti. Takođe, nema mnogo mjesta za dodavanje novih dijelova.
Bilo da se radi o Desktop ili Tower kućištu, oni treba da budu lako rastavljivi i sastavljivi, da obezbijede lak pristup svim komponentama i njihovu jednostavnu zamjenu. Većina kućišta ima dva tastera na prednjoj strani koji imaju funckiju paljenja(Power) računara i jedno dugme za restartovanje(Reset) istog.
Postoje dva osnovna tipa kućišta personalnih računara i to su ATX i BTX. Današnja kućišta su strogo standardizovana i tačno je određen razmak između otvora za razne kartice, kao i za ostale priključke kao što su tastatura, miš, skener itd. Takođe postoji i određeni način na koji mogu biti postavljeni nosači za matičnu ploču unutar kućišta.Današnja kućišta su dizajnirana na način da mogu da private ATX-2 standard matičnih ploča u punoj ili skraćenoj verziji.Zadnja strana kućišta je slična kod svih proizvođača a slobodu proizvođači imaju u dizajnu prednje strane I rasporeda unutrašnjih komponenti.Standard BTX je novi standard rasporeda elemenata koji treba da obezbedi efikasnije hlađenje komponenti računara.Ovaj sistem se sve više koristi.Uspravno kućište se proizvodi u mnogo veličina i oblika, teneki standardni nazivi za pojedine veličine su:
1.    Micro tower (ima jedno mesto za optički uređaj i jedno ili dva za mesta za tvrdi disk.Ono je pogodno za kancelarisku namjenu ili kućnu upotrebu gde prostor koji kućište zauzima treba da bude mali)
2.    Mini tower(ima dva mjesta za optičke uređaje i dva mjesta za hard diskove i jedno mjesto za disketni uređaj)

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Informacione tehnologije

Više u Skripte

Komentari