Odlomak

Drustvene mreze

Drustvena mreza je drustvena stuktura sastavljena iz vise cvorova koju cine pojedinci I organizacije povezani jednom Ili vecem broju medjuzavisnosti-finansijski interesi,sporstka interesovanja,konflikt,slicnost,razlicitost,prenos bolesti.Cvorovi su akteri unutar mreze a relacije su veze izmedju cvorova I tako drustvena mreza funkcionise.Istrazivanje je pokazalo da mreze funkcionisu na vise nivoa-od nivoa pojedinca pa do nivoa nacije,resava mnoge probleme,utice na to kako ce se akteri ponasati u mnogim situacijama.Drustvena mreza se prikazuje u vidu dijagrama,gde su linije veze,a cvorovi velike krupne tacke.

Ona sluzi kao merilo za individualni drustveni capital.Analiza drustvenih mreza postala je jako bitna u informatickim naukama,sociologiji,geografiji,biologiji,ekonomiji.

Pre nekoliko godina,tacnije 2002.I 2004.godine nastale su trenutno najpoznatije mreze-sajtivi MySpace I Facebook.Redovni korisnici glabalne mreze,iznenadjujuce brzo su prihvatili nacin funkcionisanja ovih sajtova I drustvenih mreza uopste.
Virtuelni timovi u okviru drustvenih mreza su povezani pojedinci putem racunarske mreze koji zajedno ostvaruju svoje ciljeve a koji se samo par puta mogu naci licem u lice.Postoje mnogi virtuelni timovi u okviru drustvenih mreza koji I dan danas funkcionisu.Postoje mrezni timovi,upravljacki timovi,timovi za izradu proizvoda i radni timovi,servis timovi.Mogu se okupljati I na krace vreme.Tu imamo I virtuelne organizacije.To su geografski razmestene skupine koje saradjuju putem telekomunikacionih I informacionih tehnologija.Primeri virtuelnih organizacija su:Satellite office,Mobile centre,Telecentre.Virtuelne kancelarije:Hot desk,Touchdown office,Hotelling.Virtuelne organizacije omogucavaju angazovanje najboljih strucnjaka bez obzira na geografsku udaljenost,lakse odgovaraju promenama trzista,omogucavaju konkuretnost izmedju razlicitih privrednih jedinica,povecava produktivnost I fleksibilnost,radni dan u ovakvoj organizaciji moze trajati I 24 sata.Novi oblici digitalnih ljudskih zajednica bujaju I u Srbiji.Uposebljena komunikacija u virtuelnom okruzenju neophodna je za razumevanje digitalne kulture.
Prema i domaćim i stranim autoritetima, neposrednu budućnost Interneta (2007. i sledećih godina)obeležiće eksplozivni i strukturni razvoj društvenih mreža. Kao da mreža svih mreža, približavajući se punoletstvu, prebire po svojim postulatima i ispunjava ih svojim postojanjem. To je ravnomeran,dijalektični proces, u kojem se iz foruma, čet-soba, blogova i onlajn servisa pomaljaju digitalnezajednice, a granice ovih digitalnih svetova (objekata) toliko su zamagljene da ih samo uspeh ilineuspeh definiše.

 

 

 

 

Kako sve funkcionise?prednosti i mane

Svaki registrovani clan dobija svoju stanicu,popularnije nazvano profil.Mogucnosti za podesavanja I ulepsavanja profila se svakim danom povecavaju,kao npr.ukljucivanja servisa sa drugih sajtova,chat sa onim prijateljima koji su online.
Verovatno jedan od ljucnih razloga zbog kojeg se masovno koriste My Space I Facebook jeste jednostavnost koriscenja.
Sledeci dobru navigaciju sajta lako mozete promeniti izgled pozadine,dodati nove slike,omiljenu muziku…
Vi mozete da odlucite ko ce biti na vasoj listi prijatelja .Imate mogucnost pozivanja drugih clanova preko njihovih profila kao I prihvatanje ili odbijanja necijeg poziva da mu budete prijatelj.Veliko interesovanje I motivaciju pobudjuju komentari.Svako regidtrovani korisnik moze vam komentarisati sliki ili profil.

Korisnici drustvenih mreza kao jednu od glavnih prednosti navode upravo mogucnost da stalnobudu u kontaktu sa prijateljima,a narocito onima koje dugo nisu videli-od osnovne,srednje skole,sa onima cije telefone neznaju,ali zele da znaju sta im se u zivotu desava.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Informacione tehnologije

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari