Odlomak

UVOD

U ovom seminarskom radu pokušat ću prikazati što je sve potrebno i kako se organizira jedna strateška odnosno mega manifestacija, u ovom slučaju kako su to Poljska i Ukrajina organizirale Europsko nogometno prvenstvo 2012. godine. Svi su veliki sportski događaji prigoda za gradnju ili potpunu rekonstrukciju novih stadiona, ali i za poboljšanje prometnih veza, proširenje i opremanje zračnih luka i gradnju novih smještajnih kapaciteta. Stoga velike strateške manifestacije, vidjet ćemo kasnije, nose jako velika ulaganja ali i donose jako velike koristi za budućnost zemalja organizatora kao što je u ovom slučaju.

Seminarski rad se sastoji od uvoda, zatim općenitih informacija što se tiče Europskih prvenstava, projektu Europskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini, te na kraju od nekih konačnih rezultata Europskog prvenstva, SWOT analize i zaključka.

U prvom dijelu rada reći ću nešto općenito o Europskim prvenstvima, organizaciji pod čijim se okriljem odvija sve to, kada se održava i slično. Nadalje predstavit ću projekt Europskog nogometnog prvenstva 2012. u Poljskoj i Ukrajini, objasniti za što služi takva manifestacija te prikazati konkretne financijske podatke, koje sam pronašao, a koji su bili uloženi u samu organizaciju prvenstva. Na samom kraju reći ću nešto o rezultatima samog Europskog prvenstva, tko je bio pobjednik te kakve je učinke prvenstvo imalo za zemlje organizatore, te stanovništvo.
1. OPĆENITO O EUROPSKOM NOGOMETNOM PRVENSTVU

Europsko nogometno prvenstvo ili često zvano UEFA Euro, glavno je nogometno natjecanje država članica UEFA-e. UEFA (Union of European Football Associations ) je zajednica europskih nogometnih saveza te se još naziva Europska nogometna federacija. Ona predstavlja glavno nogometno tijelo u Europi i djelomično u Aziji te je jedna od šest kontinentalnih konfederacija svjetske nogometne organizacije FIFA-e. Europska nogometna organizacija ( UEFA ) se sastoji od pedeset i četiri nacionalna saveza i glavni je organizator ( uz zemlje domaćine ) europskog nogometnog prvenstva. Osnovana je 15. Lipnja 1954. u Baselu, u Švicarskoj, nakon konzultacija talijanskih, francuskih i belgijskih udruga. U početku se sastojala od 25 članica, no do 1990. se taj broj udvostručio. Da bi neka zemlja postala članicom UEFA-e prvo i osnovno pravilo je da mora biti priznata kao suverena zemlja u Europi. Neke zemlje članice su transkontinentalne kao na primjer Rusija i Turska, dok su neke zemlje iz Azije primljene pod okrilje UEFA-e ( Izrael i Kazahstan ). Sjedište UEFA-e je u Nyonu, u Švicarskoj, a aktualni predsjednik je Michel Platini.
Slika 1. Države članice UEFA-e

Izvor: http://hr.wikipedia.org/wiki/UEFA ( preuzeto 12.5.2014. )
Europsko nogometno prvenstvo održava se svake četiri godine, od 1960. kada je po prvi puta održano u Francuskoj. Sudionici su momčadi koje kroz kvalifikacije izbore plasman na tako zvano „završno natjecanje“ koje se u konačnosti i zove Europsko nogometno prvenstvo. Zemlje domaćini prvenstva izravno nastupaju na prvenstvu. Na završnom natjecanju nastupa 16 reprezentacija podijeljenih u 4 skupine. Iz svake skupine prolaze 2 reprezentacije u četvrtfinale, odnosno ukupno prolazi 8 reprezentacija u sam finiš natjecanja. Nakon toga igra se polufinale u koje ulaze 4 reprezentacije, te se između njih odlučuje o putniku u finale. Utakmica za 3. mjesto, iako se u početku igrala, od 1984. se više ne igra. SSSR je prvi pobjednik tog natjecanja, dok Njemačka ima najviše naslova prvaka Europe, njih 3. Nedavne izmjene pravila omogućila su da po dvije ili više zemalja ( umjesto dosadašnjeg pravila po kojem je samo jedna zemlja mogla organizirati prvenstvo ) mogu organizirati prvenstvo, pa su tako Belgija i Nizozemska prvi puta u povijesti 2000. godine zajednički organizirale natjecanje, te su ih 2008. slijedile Austrija i Švicarska, te zadnje koje se održalo 2012. Poljska i Ukrajina. Za organiziranje prvenstva u Poljskoj i Ukrajini UEFA se odlučila u prosincu 2006. godine kada je glasanjem bilo odlučeno između tri zemlje: Italije, Hrvatske i Mađarske, te Poljske i Ukrajine. Prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini je bilo posljednje na kojem je nastupalo 16 reprezentacija, sljedeće koje se održava u Francuskoj 2016. ugostit će 24 reprezentacije.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Više u Sport

Komentari