Odlomak

Finansijski izveštaj – pojavljuje se uglavnom u obliku obrazaca u kojima se na sistemski način iskazuje učinak računovodstvene obrade podataka, pri čemu predstavlja, uzet kao celina i/ili u obliku pojedinih grupa svojih pozicija računovodstvenu infomaciju, dok su njegove pojedinačne pozicije, obično, računovodstveni podatak.

Na osnovu člana 26. Stav 1.Zakona o računovodstvu (Službeni glasnik RS. broj 62/13), ministar finansija doneo je novi Pravilnik o sadržini i formi obrazaca finansijskih izveštaja za privredna društva, zadruge i preduzetnike, kojim su u članu 2. stav 1, propisani obrasci koji se primenjuju počev od sastavljanja finansijskih izveštaja za 2014. godinu, kao i Pravilnik o Kontnom okviru i sadržini računa u Kontnom okviru za privredna društva, zadruge i preduzetnike.
U osnovne računovodstvene izveštaja spadaju bilans stanja i bilans uspeha. Ovi izveštaji predstavljaju sastavni deo završnog računa privrednog društva (preduzeća) i pokazuju finansijski položaj i uspešnost u poslovanju preduzeća u toku poslovne godine.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari