Proizvodnja biljaka u zaštićenom prostoru
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Seminarski radovi, Skripte, Poljoprivreda/Šumarstvo
Objavio fridrih1998 03. april 2014. Prijavi dokument
IZVOD
U seminarskom radu je opisan hemijski sastav piva, osobine i vrste piva i predstavljeni su i svetski tipovi piva. Dat je foto prikaz.
Ključne reči: hemijski sastav piva, osobine piva, svetski tipovi piva.
U V O D
Prema starim iskopinama i zapisima arheolozi su utvrdili da su stari Vavilonci prozivodili pivo u domaćinstvu jos 7000 godina pre Hrista.
Imali su 16 sorti piva, a za varenje su koristili ječmeni šečer i pšenicu. Odavde se prenela proizvodnja piva u stari Egipat, Perziju, Grčku i dr. zemlje.
Egipćani su znali raditi pivo već 2000 godina pr. Hristar, a Grci su, primajući civilizaciju od njih, naučili i veštinu proizvodnje piva, za njima Rimljani, pa stari Germani i onda ostale evropske zemlje.
U tim vremenima pivo je pravljeno iz šečera, ali bez hmelja, tako da je dobijeni proizvod bio vrlo kiseli.
Tada su u pivo dodavali različite trave – pelin, lupin glog, safran i dr. Primena hmelja predstavlja važno otkriće i čini osnovu savremene tehnologije piva.
Hmelj se prvi put počeo koristiti u Novogorodskoj Rusiji. Otkriće parne mašine vrlo se povoljno odrazilo na razvitak pivarstva.
Najvažniji tehnički pronalazak predstavlja pronalazak uređaja za hlađenje. Zahvaljujući najvažnijim naučno-tehničkim dostignućima u 19. veku stvorene su osnove za pretvaranje sitnih preduzeća u velike fabrike piva.
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Objavio nejra.16 27. mart 2024.
Objavio bojana.petr 27. mart 2024.
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Objavio nejra.16 27. mart 2024.
Objavio bojana.petr 27. mart 2024.
Komentari
You must be logged in to post a comment.