Odlomak

IZVOD

U seminarskom radu je opisan hemijski sastav piva, osobine i vrste piva i predstavljeni su i svetski tipovi piva. Dat je foto prikaz.

Ključne reči: hemijski sastav piva, osobine piva, svetski tipovi piva.

 

 

 
U V O D

Prema starim iskopinama i zapisima arheolozi su utvrdili da su stari Vavilonci prozivodili pivo u domaćinstvu jos 7000 godina pre Hrista.

Imali su 16 sorti piva, a za varenje su koristili ječmeni šečer i pšenicu. Odavde se prenela proizvodnja piva u stari Egipat, Perziju, Grčku i dr. zemlje.

Egipćani su znali raditi pivo već 2000 godina pr. Hristar, a Grci su, primajući civilizaciju od njih, naučili i veštinu proizvodnje piva, za njima Rimljani, pa stari Germani i onda ostale evropske zemlje.

U tim vremenima pivo je pravljeno iz šečera, ali bez hmelja, tako da je dobijeni proizvod bio vrlo kiseli.

Tada su u pivo dodavali različite trave – pelin, lupin glog, safran i dr. Primena hmelja predstavlja važno otkriće i čini osnovu savremene tehnologije piva.

Hmelj se prvi put počeo koristiti u Novogorodskoj Rusiji. Otkriće parne mašine vrlo se povoljno odrazilo na razvitak pivarstva.

Najvažniji tehnički pronalazak predstavlja pronalazak uređaja za hlađenje. Zahvaljujući najvažnijim naučno-tehničkim dostignućima u 19. veku stvorene su osnove za pretvaranje sitnih preduzeća u velike fabrike piva.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari