Odlomak

UVOD

To su hraniva koja se dobijaju iz različitih grana
prehrambene industrije, i uglavnom su sporedni
proizvodi tih industrija. Zavisno gde se dobijaju
podeljena su na sledeća:
 Sporedni proizvodi prerade mleka;
 Sporedni proizvodi prerade mesa;
 Sporedni proizvodi klanica živine;
 Proizvodi kafilerija;
 Sporedni proizvodi prerade kože;
 Sporedni proizvodi prerade ribe;
 Masti i ulja.
2
Sporedni proizvodi prerade mleka
 Nastaju u mlekarama preradom mleka do različitih
mlečnih proizvoda.
 Obrano mleko u prahu;
 Surutka u prahu;
 Kazein;
 Laktoalbumin;
 Sveže obrano mleko;
 Sveža surutka;
 Sveža mlaćenica.
3
 Organoleptička ocena sporednih proizvoda prerade
mleka
 Boja obranog mleka u prahu je bela, sa žućkastom
nijansom, a najčešće odstupanje od normalne boje je
tamnija nijansa. Surutka u prahu ima belu do svetložutu
boju, a delaktozirana surutka žutosmeđu. Kazein i
laktoalbumin su bele do svetložute boje.
 Miris svih ovih sporednih proizvoda je specifičan, na mleko,
dok je promenjen miris neprijatan, nakiseo i užegao.
 Nabrojana hraniva su veoma ukusna za životinje, a najčešće
promenjen ukus je gorak i nakiseo.
 Sušeni sporedni proizvodi mlekara su u formi mekanog
belog praha, i ne treba da sadrže nagorele delove niti strane
primese. Ukoliko se javi zgrudvanost, treba obaviti proveru
na kvalitet.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Skripte

Komentari