Hraniva animalnog i mineralnog porekla
UVOD
To su hraniva koja se dobijaju iz različitih grana
prehrambene industrije, i uglavnom su sporedni
proizvodi tih industrija. Zavisno gde se dobijaju
podeljena su na sledeća:
Sporedni proizvodi prerade mleka;
Sporedni proizvodi prerade mesa;
Sporedni proizvodi klanica živine;
Proizvodi kafilerija;
Sporedni proizvodi prerade kože;
Sporedni proizvodi prerade ribe;
Masti i ulja.
2
Sporedni proizvodi prerade mleka
Nastaju u mlekarama preradom mleka do različitih
mlečnih proizvoda.
Obrano mleko u prahu;
Surutka u prahu;
Kazein;
Laktoalbumin;
Sveže obrano mleko;
Sveža surutka;
Sveža mlaćenica.
3
Organoleptička ocena sporednih proizvoda prerade
mleka
Boja obranog mleka u prahu je bela, sa žućkastom
nijansom, a najčešće odstupanje od normalne boje je
tamnija nijansa. Surutka u prahu ima belu do svetložutu
boju, a delaktozirana surutka žutosmeđu. Kazein i
laktoalbumin su bele do svetložute boje.
Miris svih ovih sporednih proizvoda je specifičan, na mleko,
dok je promenjen miris neprijatan, nakiseo i užegao.
Nabrojana hraniva su veoma ukusna za životinje, a najčešće
promenjen ukus je gorak i nakiseo.
Sušeni sporedni proizvodi mlekara su u formi mekanog
belog praha, i ne treba da sadrže nagorele delove niti strane
primese. Ukoliko se javi zgrudvanost, treba obaviti proveru
na kvalitet.
Više u Skripte
Ergonomičnost industrijskog dizajna
- industrijski dizajn
- UNIVERZITET U KRAGUJEVCU - Fakultet inžinjerskih nauka · Čačak
- 35 stranica
Ergonomija kao komponenta industrijskog dizajna
- industrijski dizajn
- UNIVERZITET U KRAGUJEVCU - Tehnički fakultet u Čačku · Čačak
- 34 stranica
Izrada klasične dnevne frizure
- /
- 11 stranica