Elektronsko bankarstvo
Objavio Dijana994 25. april 2024.
Skripte, Poljoprivreda/Šumarstvo
Objavio studenti.rs 27. januar 2016. Prijavi dokument
UVOD
To su hraniva koja se dobijaju iz različitih grana
prehrambene industrije, i uglavnom su sporedni
proizvodi tih industrija. Zavisno gde se dobijaju
podeljena su na sledeća:
Sporedni proizvodi prerade mleka;
Sporedni proizvodi prerade mesa;
Sporedni proizvodi klanica živine;
Proizvodi kafilerija;
Sporedni proizvodi prerade kože;
Sporedni proizvodi prerade ribe;
Masti i ulja.
2
Sporedni proizvodi prerade mleka
Nastaju u mlekarama preradom mleka do različitih
mlečnih proizvoda.
Obrano mleko u prahu;
Surutka u prahu;
Kazein;
Laktoalbumin;
Sveže obrano mleko;
Sveža surutka;
Sveža mlaćenica.
3
Organoleptička ocena sporednih proizvoda prerade
mleka
Boja obranog mleka u prahu je bela, sa žućkastom
nijansom, a najčešće odstupanje od normalne boje je
tamnija nijansa. Surutka u prahu ima belu do svetložutu
boju, a delaktozirana surutka žutosmeđu. Kazein i
laktoalbumin su bele do svetložute boje.
Miris svih ovih sporednih proizvoda je specifičan, na mleko,
dok je promenjen miris neprijatan, nakiseo i užegao.
Nabrojana hraniva su veoma ukusna za životinje, a najčešće
promenjen ukus je gorak i nakiseo.
Sušeni sporedni proizvodi mlekara su u formi mekanog
belog praha, i ne treba da sadrže nagorele delove niti strane
primese. Ukoliko se javi zgrudvanost, treba obaviti proveru
na kvalitet.
Objavio Dijana994 25. april 2024.
Objavio mitrovicm993 24. april 2024.
Objavio Dragica Stanisic 24. april 2024.
Komentari
You must be logged in to post a comment.