Proizvodnja biljaka u zaštićenom prostoru
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Skripte, Poljoprivreda/Šumarstvo
Objavio Sasha1995 08. septembar 2013. Prijavi dokument
ISTORIJAT PROIZVODNJE JAKIH ALKOHOLNIH PIĆA
Otkriće destilacije pripisuje se starim Egipćanima. Ova predpostavka zasniva se na spisima cara Zoizmea, o ““božanskoj kapljici””, u kojima se iznose pojedinosti za nekoliko aparata za
destilaciju, navodeći da ih je video kao crteže, na zidu antičkog hrama u Memfisu, prestonici starog Egipta (period 3400–2445 g pne).
Sinesije (kao i Zoizme, živeo u 4 veku) takođe je pisao da su Egipćani poznavali sprave i zakonomernosti destilacije vina, još 40 vekova pne. Postoje predpostavke da se u navedeno prastaro doba,ipak nije znalo za destilaciju vina i da su pomenuti aparati služili za destilaciju aromatičnog bilja, u cilju dobijanja parfema i ulja za balsamovanje faraona.
Reč alambik, kojom se ranije označavao aparat za destilaciju, prvi put se sreće u arapskim spisima iz 10 veka ne.
Predpostavlja se da sama reč alkohol ima korene u arapskom jeziku u nazivu al–kohol ili al–kuhul, kojom se nekada označavao fini puder za ulepšavanje žena. Postepeno je reč poprimila značenje esencije. Paracelzus ukazuje na “alkohol vini” kao najvrednijem delu vina. U novije vreme se hemijskoj nomenklaturi umesto opšteg pojma ““alkohol”” koristi specifičan naziv “etanol”..
Objavio DJOKO MEKLAUD 27. mart 2024.
Objavio nejra.16 27. mart 2024.
Objavio bojana.petr 27. mart 2024.
Komentari
You must be logged in to post a comment.