Odlomak

U ovom seminarskom radu ću obraditi temu „Napici za uživanje“ sa akcentom na kafu i čaj. Sa jedne strane postoje oni koji su pansionirani ljubitelji kafe, a sa druge oni koji kafu ne okušaju, ali uživaju u ispijanju čaja. Jedina stvar koja ih povezuje jeste kofein.
Dobra vest je da su i kafa i čaj sa aspekta medicine veoma zdravi, naročito bez aroma i zaslađivača. Oba napitka mogu biti deo zdrave ishrane, a naš je izbor za koji ćemo se odlučiti.

1. Istorijat kafe

Jedna od legendi kaže da je kafa otkrivena tako što je jedan etiopijski pastir primetio da su njegove koze najednom postale živahnije. Ubrzo je shvatio da je za njihovu hiperaktivnost zaslužan žbun koji su brstile. Bio je to žbun na kome je rasla kafa. Okusivši i sam plodove ove biljke, primetio je istovetnu reakciju kao njegove koze. Ostatak je istorija.
Domovina kafe je Etiopija. Kultivisana stabljika kafe je visoka od 2 do 5 metara, a ukoliko biste je ostavili da slobodno raste biljka bi mogla da dostigne i 10 metara visine. Kako bi bila pogodna za berbu proizvođači obrezuju njeno stablo i sprečavaju da poraste više od 3 metra. Da bi kafa uspela potrebni su joj toplota i vlaga. Idealne temperature od 12 do 27 stepeni uz veliku količinu kiše. Cvetovi ove biljke su beli. Na početku procesa zrenja plod je zelene boje, zatim postaje žućkast i na kraju tamno crven u fazi kada je spreman za branje.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 12 stranica
  • Tehnologija -
  • Školska godina: -
  • Seminarski radovi, Skripte, Tehnologija
  • Srbija,  Aranđelovac,  Visoka tehnološka škola strukovnih studija u Aranđelovcu  

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese