Odlomak

Uvod

Kompjuterski kriminalitet se počeo razvijati u skoroj prošlosti, sa razvojem računarske tehnike i tehnologije. U današnje vrijeme, česte su pojave upada u kompjuterske sisteme velikih kompanija, radi sticanja imovinske koristi.
Te upade u sisteme, u današnje vrijeme mogu da vrše skoro sve osobe, jer je za to potrebno, samo, dobro poznavanje rada na računaru i odgovarajuća brzina. Starosna struktura učinilaca ovih krivičnih djela je raznolika.
Te osobe uglavnom potiču iz razvijenijih zemalja, gde je tehnika i tehnologija daleko naprednija u odnosu na našu zemlju. Razlozi zbog kojih vrše ova djela su takođe raznoliki. Veoma često je to pribavljanje protivpravne imovinske koristi, uništavanje određenih baza podataka, onesposobljavanje nekih servera koji su od velikog značaja ili je to krađa nekih podataka koji nemaju neku veću materijalnu vrijednost ali su značajni za učinioca tog djela iz nekih drugih razloga.
 

Pojam kompjuterskog kriminaliteta

Kompjuter (računar) u svakom slučaju predstavlja jednu od najznačajnijih i najrevolucionarnijih tekovina razvoja tehničko – tehnološke civilizacije. Ali, pored brojnih prednosti koje nosi čovječanstvu, kompjuter je brzo postao sredstvo zloupotrebe od strane pojedinaca, grupa ili čak organizacija. Tako nastaje kompjuterski kriminalitet kao poseban i specifičan oblik savremenog kriminaliteta po strukturi, obimu i karakteristikama. Sve to zaslužuje pažnju države i njenih organa pa i cijele međunarodne zajednice.

Zahvaljujući ogromnoj moći kompjutera u memorisanju i brzoj obradi velikog broja podataka, automatizovani informacioni sistemi postaju sve brojniji i gotovo nezamjenjivi deo celokupnog društvenog života svih subjekata na svim nivoima. Tako kompjuter postaje svakodnevni i nezaobilazni dio (segment) svih sfera društvenog života od proizvodnje, prometa, vršenja usluga pa do nacionalne odbrane i bezbjednosti u najširem smislu.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari