Odlomak

Konkurentnost podrazumeva takmičenje, borba da se postignu željeni rezultati. Konkurentnost poljoprivrede predstavlja sposobnost jedne zemlje da ostvari rezultate na inostranom tržištu. Učešće u spoljno trgovinskom razmeni pokazuje koliko jedna zemlja napreduje i poboljšava svoje poslovno okruženje putem izvoza kvalitetnih proizvoda. Prema GCI indeksu (Global Competitiveness Index) naša zemlja se nalazi na 94. mestu sa indeksom 3,9. Prema podacima World Economic Forum najbolji indeks iznosi 5,7 i ima ga Švajcarska. Ukoliko želimo da vidimo kako smo pozicionirani u odnosu na zemlje regiona, npr. Crna Gora se nalazi na 67. mestu sa indeksom 4,2, Slovenija je blizu sa istim indeksom na 70. mestu, Hrvatska sa indeksom 4,1 je zauzela 77. mesto.

Konkurentnost kvaliteta
Poboljšanje kvaliteta čini osnovu uspeha svake kompanije i od njega zavisi opstanak na tržištu. Ukoliko želimo uspešnu saradnju na međunarodnom tržištu neophodno je poboljšati sistem kvaliteta kako prema svetu, tako i prema Evropskoj uniji. Svaki poljoprivredno – prehrambeni proizvod treba da obezbedi kvalitet ne samo tokom svog rasta, već i u procesu proizvodnje, pakovanja, dizajna proizvoda.
Putem poboljšanja kvaliteta ostvarujemo zadovoljenje potreba potrošača, čime smanjujemo troškove poslovanja i povećavamo produktivnost. U okviru svake kompanije koja će učestvovati u međunarodnoj razmeni poljoprivredno – prehrambenih proizvoda neophodno je formirati politiku upravljanja kvalitetom. Politika upravljanja kvalitetom mora obezbediti stalno poboljšanje kvaliteta kroz proizvode, proizvodnju, uslove rada i rad.
Kvalitet poljoprivredno – prehrambenih proizvoda u poljoprivredi počinje od procesa proizvodnje do dobijanja proizvoda određenog kvaliteta radi zadovoljenja krajnjeg potrošača. Potrebe potrošača se menjaju tokom godina, jer su one pod uticajem različitih faktora. Poznavanjem kvaliteta koji zahteva potrošač predstavlja polaznu osnovu za planiranje i sprovođenje novih kvaliteta. Ulazni elementi koji se koriste u poljoprivrednoj proizvodnji (zemljište, radna snaga) utiču na ukupan kvalitet. Koliko će poljoprivredna proizvodnja biti efikasna zavisi od kvaliteta proizvoda. Kvalitetan proizvod brže dospeva na tržište.
Kvalitet proizvoda se može meriti odnosom kvaliteta i cene poljoprivredno prehrambenog proizvoda. Ukoliko želimo da bude proizvod konkurentniji,neophodno je da taj odnos bude što veći. Oblast marketinga može da unapredi konkurentnost kvaliteta proizvoda. Razvoj brenda, zanimljivo pakovanje, promocija, oglašavanje doprinose proizvodu. Prodor na svetsko tržište moguće je putem dobro urađenog pakovanja.Tehnologija pakovanja proizvoda ima značajnu ulogu i srpski proizvodi treba da iskoriste ovu prednost. Ambalaža u kojoj je spakovan proizvod izdvaja ga od drugih i čini ga dostupnijim kupcima. Povećanje konkurencije, rast zahteva potoršača, razvoj savremene tehnike i tehnologije primorava da pakovanje bude što prepoznatljivije.
Proces standardizacije se postavlja kao zahtev za veću konkurentnost. Standardi nam služe za obezbeđenje kvaliteta i sugurnosti proizvoda, ali i za zdravstvenu bezbednost potrošača. Sistem upravljanja kvalitetom ISO 9000 govori o usklađivanju kvaliteta proizvoda i usluga sa zahtevima potošača. Konkurencija na tržištu je sve izraženija u pogledu kvaliteta, a naša poljoprivredna proizvodnja ima poteškoća u uvođenju strogih standarda kvaliteta. Naša poljoprivreda kasni u odnosu na mnoge zemlje. Prilikom samog započinjanja

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Agronomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese