studenti
Mesto za uspešne studente

Kriminalističke fotografije

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Nakon pojave prvog fotografskog snimka 1838. godine, napredovao je razvitak tehnike fotografiranja i izrade fotografija. Ubrzo nakon otkrića fotografije uočen je velik potencijal fotografske metode u istraživanjima kaznenih dela i otkrivanju počinitelja, ali i u drugim policijskim poslovima. Fotografija je objektivna, čovek je na prvi pogled može bolje razumeti od pisane riječi, trajna je, a postupak od snimanja do dobivanja fotografije relativno je brz, fotografije se mogu umnožavati. Prva poznata primena fotografije u policiji bila je 1843. godine, samo pet godina nakon izuma fotografije. U prvim kriminalističkim fotolaboratorijima organiziranim u sklopu Scotland Yarda (1872.) i pri policijskoj prefekturi u Parizu (1874.) već su se redovno fotografisali osobe u svrhu registracije i identifikacije. Začetnici kriminalističke fotografije su Bertillon, koji je razvio sastav identifikacijske fotografije, te Reiss, koji je osnovao katedru sudske fotografije na sveučilištu u Lousanni (danas se tamo nalazi jedan od najpoznatijih i najopremljenjih kriminalističkih instituta).
Važan aspekt svakog forenzičkog rada je potreba da se pažljivo dokumentuju sve stavke primljeni na ispitivanje i sva relevantna zapažanja. Vhile general beleženje može da obuhvati značajnu količinu informacija, vrednost fotografije – za opšte evidentiranje dokaza i snimanje detalja – ne može biti preteran. Ovo je relevantno za sve forenzičke discipline. Kao rezultat toga, dobra oprema u odnosu na fotografske tehnike je prioritetna oblast pri uspostavljanju bilo koje forenzičke sposobnosti.
Fotografija je bila jedna od prvih forenzičkih nauka: Dokumentovanje zločina je stara koliko i fotografija. U stvari, jedini rekord koji imamo o nekim zločinima su fotografije. Na primer, dokazi o ubistvima DŽeka Trboseka iz 1888, danas postoje samo na Brijestovima. Fotografija ostaje ključna alatka u mrtvačnici kao i na mjestu zločina. [Baden & Roach 2001, p28-29]

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči:

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.