Odlomak

LEUCIN

Leucin (Leu, L) je esencijalna (ljudsko telo je ne može sintetizovati) aminokiselina. Leucin je hidrofobna aminokiselina i izomer je izoleucina.
(CH3)2CHCH2CHNH2COOH
2-amino-4-metil-pentatonska kiselina.
Leucin nalazimo u mnogim prehrambenim proizvodima kao što su: mlečni proizvodi, teletina, svinjetina, piletina i lisnato povrće.
Leucin je jedna od tri aminokiseline razgranatog lanca (BCAA) i jedinstvena je u svojoj sposobnosti da stimuliše proteinsku sintezu skeletnih mišića. Činjenica je da leucin ima čak 10 puta veći uticaj na proteinsku sintezu u odnosu na bilo koju drugu aminokiselinu!
BCAA (Branched Chain Amino Acids), odnosno aminokiseline razgranatog lanca, čine leucin,izoleucin i valin i oni zajedno sačinjavaju jednu trećinu mišićnog proteina. BCAA (sa akcentom na leucin) stimulišu proizvodnju insulina, a takođe i hormona rasta (hGH)! Danas je uveliko poznato da je optimalan odnos leucina, izoleucina i valina u preparatima BCAA 2:1:1, i svi preparati se i proizvode u ovoj razmeri.
Kada je telo u fazi oporavka i kada dolazi do izgradnje mišićne mase najbitnija su dva faktora, od kojih je prvi insulinski nivo – ukoliko je on na primerenom, visokom nivou tada je telo dobilo prvi anabolički signal. Svakako, za izgradnju mišića neophodan je i proteinski unos, gde je od neizmerne važnosti nivo leucina, koji predstavlja meru telu koliko aminokiselina telo ima na raspolaganju. Ukoliko su jednako visoki insulinski nivo i nivo leucina – proteinska sinteza može da započne. Taj anabolički signal od insulina i leucina se posreduje kroz aktiviranje mTOR, jednog enzima koji pokreće proteinsku sintezu

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Hemija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari