Odlomak

U ovom seminarskom radu će biti reč o mesu kao jednim od izvora energije, belančevina, masti, vitamina i minerala koji su našem organizmu neophodno potrebni u svakodnevnom funkcionisanju. Biće navedeno nutritivna vrednost nekih vrsta mesa kao i poređenje sa drugim mesima kao što su goveđe, svinjsko, pileće i ćureće meso, i suhomesnati proizvodi npr. svinjska dimljena kobasica i goveđa kobasica.
B vitamine organizam ne može sam proizvesti, pa ih treba svakodnevno uzimati hranom. Najbolji izvori vitamina B su kvasac, iznutrice (prije svega jetra), cjelovite žitarice, mleko, jaja, meso, riba, zeleno lisnato povrće, banane, orašasti plodovi i mahunarke.
Vitamin B1 – tiamin – ključan je za preradu ugljenohidrata, masti i proteina u organizmu te za rad srčanožilnog i živčanog sastava. Izvori: iznutrice (jetra), jaja, meso, celovite žitarice, pšenične klice, zeleno lisnato povrće, orasi, grašak, grah, kikiriki.

Rating: 1.0/5. From 1 vote.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 13 stranica
  • Ishrana zdravih ljudi 1 prof.Branka Rodić Trmčević
  • Školska godina: prof.Branka Rodić Trmčević
  • Seminarski radovi, Skripte, Medicina, Tehnologija
  • Srbija,  Beograd,  Visoka zdravstvena škola strukovnih studija  

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari