Odlomak

MIKROBIOLOGIJA VOĆA I PROIZVODA OD VOĆA
Pod voćem podrazumevaju se plodovi različitih vrsta voćaka umereno toplog, subtropskog i tropskog područja i samoniklih dugovećnih drvenastih biljaka, namenjenih za ljudsku ishranu u svežem stanju. Prilikom isporuke na tržište, plodovi voća moraju da budu fiziološki zreli i sveži, ne smeju biti zaprljani, ovlaženi ili natruli. Pored toga, ne smeju posedovati stran i neprijatan ukus i miris ili strane primese, niti ostatke sredstava za zaštitu bilja u količinama većim od zakonski maksimalno dotvoljenih.

Prema kvalitetu, voće se razvrstava u tri kategorije:

  • ekstra,
  • I klasu i
  • II klasu.

Razvrstavanje u navedene kategorije vrši se prema

  • vrsti i sorti voća,
  • stepenu zrelosti,
  • krupnoći odnosno težini,
  • obliku, boji i ukusu plodova,
  • odsustvu nedostataka i
  • drugim morfološkim, anatomskim i/ili senzornim svojstvima.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari