Odlomak

UVOD

Sigurno ste čuli za reč, šikana ili šikaniranje, to su sindikalcima vrlo poznati pojmovi koji se odnose na maltretiranje ljudi na poslu. Mobing je sličan ali I mnogo širi pojam jer obuhvata kompleks pojava koje počinju maltretiranjem ili psihološkim terorom na radnom mestu, a završavaju teškim posledicama tog maltretiranja koje se odražavaju na zdravlje pojedinca, njegov socijalni status I okruženje. Mobing je nasilje na radnom mestu, koje počinje u psihološkom domenu u komunikaciji, među ljudima, što su sve psihološke kategorije a i prve posledice mobinga su psihološke prirode. Istorija ljudskih zajednica puna je pojava ponižavanja, maltretiranja, terorisanja i zlostavljanja. Mobing, po svojoj suštini takođe pripada ovim pojavama ali je specifičan po tome što se isključivo vezuje za radnu sredinu. Mobing predstavlja vid poremećaja u međuljudskim odnosima na radu, koji se reperkusira i ima velikog uticaja na pojedinca i grupu (pojedinaca) u radnoj sredini ali se njegov uticaj prenosi i dalje na porodicu i širu socijalnu zajednicu.

O mobingu govorimo…

Zato što se mobingom ugrožava ugled, čast, ljudsko dostojanstvo, što su temelji čovekove ličnosti ili osnovne ljudske vrednosti. Ponižavanje ide sve do eliminacije pojedinca iz neke organizacije.

Značenje termina

Izraz mobing potiče iz engleskog jezika, u kome reč mob znači ološ, svetina, rulja, odnosno reči mobbish, što znači prostački, grub, vulgaran. Od ovog je izvedena reč mobbing koja znači “prisilno, vulgarno, manirom ološa, nekoga psihički dokrajčiti, društveno potpuno degradirati, uništiti ga i isključiti iz društvenog života. U našem jeziku nema adekvatnog termina za ovaj široki opseg značenja i zato se koristi neprevedena reč mobing ili termini moralno zlostavljanje, psihološko maltretiranje, psihoteror, psihološki teror ili zlostavljanje na radu ili u vezi sa radom (što je terminologija predloga Zakona protiv mobinga).

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 13 stranica
  • Kriminalistika Dragan Manojlovic
  • Školska godina: Dragan Manojlovic
  • Seminarski radovi, Skripte, Kriminalistika
  • Srbija,  Beograd,  UNIVERZITET MEGATREND - Fakultet za pravo,javnu upravu i bezbednost FDUA  

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese